Když má BIS normální vztah s prezidentem

zdroj: Twitter Petra Pavla

Miloš Zeman ho ignoroval, Petr Pavel s ním spolupracuje. Řeč je o řediteli Bezpečnostní informační služby Michalu Koudelkovi. Ten se s prezidentem Pavlem sešel už podruhé, tentokrát dokonce přímo v sídle BIS.

Koudelka varoval před vyhrocenou bezpečností situací a hrozbou ze strany Ruska, islamistického terorismu, ale také před dezinformátory. Malicherné a dětinské spory Hradu s bezpečnostními službami jsou každopádně evidentně za námi.

Kdepak jsou ti čučkaři?

Prezident Petr Pavel se na rozdíl od svého předchůdce Miloše Zemana setkal s ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou. Zeman Koudelku opakovaně odmítl jmenovat generálem, tajné služby označoval za „čučkaře“.

Po výměně prezidenta se vztahy mezi Hradem a tajnými službami vrátily do normálu. Všichni současní aktéři si asi uvědomují, že kopou za stejný tým.

Po 26 letech v sídle BIS

Český prezident navštívil sídlo BIS naposledy v roce 1998. Tehdy byl hlavou státu Václav Havel. Ze strany Pavla se tak jedná o zásadní ukázku důvěry a projevu respektu. Tajným službám poděkoval za důležitou práci, zdůraznil také jejich dobrou pověst v zahraničí.

Hlavním výstupem ze schůzky je ale důrazné varování generála Koudelky, který současnou bezpečnostní situaci označil za nejvážnější od druhé světové války.

Koudelkovo silné varování

Tento jeho silný výrok okamžitě převzala všechna média, proto ho ostatně Koudelka také řekl. Argumentuje válkou na Ukrajině, ale také situací v Gaze. Podle Koudelky se může klidně stát, že by ruští vojáci nebo palestinští teroristé mohli páchat zvěrstva i na českém území.

Zároveň ale mohl českou společnost uklidnit. Tajné služby podle šéfa BIS momentálně nemají žádné konkrétní informace o přímém ohrožení bezpečnosti našeho státu.

Důležité gesto, chytrá politika

Agresivní chování Ruska a islamistický terorismus Koudelka považuje za silné ohrožení naší demokracie. Neopomněl ale ani dezinformační kampaně, které jsou stále intenzivnější a sofistikovanější.

Schůzka prezidenta a ředitele BIS nepřinesla nic zásadního, jednalo se spíš o důležité gesto jednoty a spolupráce v zásadním tématu, jakým bezpečnost je. Česká demokracie čelí dosti hrozbám doma i ze zahraničí. Přidělávat si další starosti zbytečným konfliktem mezi prezidentem a tajnou službou nebylo chytré v minulosti a už vůbec by to nebylo chytré dnes.