Sociální spravedlnost

My i naši čtenáři vnímáme sociální spravedlnost jako důležitý koncept, který se týká rovnosti, spravedlnosti a respektu ve společnosti. I v našich článcích budeme popisovat potřebu mladé generace bojovat proti nerovnostem a diskriminaci na základě pohlaví, rasy, sexuální orientace, sociálního postavení nebo jiných faktorů. Pro mladou generaci je důležité, aby společnost poskytovala rovné příležitosti pro všechny a respektovala práva každého jednotlivce. Proto se angažuje v otázkách ochrany lidských práv, podpory menšin a boje proti sociálnímu vyloučení.

Odbory válčí s vládou. Proč je to tak vyhrocené?

Po nepříliš dlouhé době tu máme další kolo sporů odborů s vládou. Odboráři chtěli na jednání tripartity po premiéru Fialovi omluvu za výroky jeho stranického kolegy, Fiala po nich chtěl na oplátku vysvětlit jejich podporu opozičním politickým stranám.

Uprchlíci budou mít v Paříži nejen tým, ale i fanoušky

Společnost Warner Bros. Discovery (WBD) vyzvala všechny evropské olympijské fanoušky, aby vyjádřili podporu Uprchlickému olympijskému týmu.

Když se Gen Z přesune od displejů do ulic

Ti, co si o generaci Z mysleli, že její příslušníci jsou jen slabí, věčně nespokojení a líní tvorové, kteří nemají na práci nic jiného než sjíždět sociální sítě, se možná v posledních týdnech trochu diví. Mladí zoomeři vyšli do ulic a ukazují, že mají názor a že si za ním dokážou stát.

Nový sen Gen Z? Předčasný důchod

Práce od devíti do pěti? A to minimálně do 65 let? Pro většinu mladých je tohle noční můra. Je jim jasné, že by pak neměli dostatek volného času na to, aby se věnovali zálibám a koníčkům, které by je udržovaly při životě.

Homosexualita v Iráku je teď za 15 let vězení

V Iráku bude nově za homosexualitu hrozit až 15 let vězení. Nový zákon také míří na transexuály a organizace bojující za lidská práva. Obhájci zákona mluví o ochraně náboženských hodnot, kritici o narůstajícím porušování základních lidských práv.

Proč mladí fandí Palestině

Konfliktu mezi Izraelem a hnutím Hamás se věnuje kdekdo. Za své si téma vzali i studenti. A ti američtí dost radikálně. Protesty v kampusech tamních univerzit proti izraelské operaci v Gaze se aktuálně velmi vyostřují, zatýká při nich už i policie.

Případ Weinstein se ruší. Co bude s MeToo?

Hollywoodskému producentovi Harveymu Weinsteinovi byl kvůli procesním chybám zrušen trest 23 let odnětí svobody. Ve vězení ale zůstane, protože byl jiným soudem odsouzen ještě k 16 letům ve vězení.

Co Američané vlastně posílají na Ukrajinu?

Americký prezident Joe Biden ve středu svým podpisem definitivně potvrdil americkou finanční, materiální i vojenskou pomoc pro Ukrajinu. Nebylo to jednoduché, proti se totiž dlouhodobě staví část Republikánské strany.

Co znamená zákaz TikToku v USA

Americká Sněmovna reprezentantů o víkendu drtivou většinou odhlasovala zákaz TikToku. Návrh nyní putuje do Senátu a poté k prezidentu Joeu Bidenovi. Vlastník TikToku, firma ByteDance, bude zřejmě muset svůj podíl ve firmě do devíti měsíců prodat, jinak bude aplikace v USA plošně zakázaná.

Proč se nikomu do důchodové reformy nechce

Máte důchodovou reformu? A mohli bychom ji vidět? V Česku se o důchodové reformě hodně mluví a píše v různých strategických dokumentech. Alespoň částečnou důchodovou reformu prosadila Nečasova vláda, tu pak ale při nejbližší příležitosti zrušila vláda Sobotkova.

Někdo nám tu lže? Jak to je s migračním paktem

Schválení migračního paktu v České republice nadále vyvolává silné emoce. Vláda se s opozicí na mimořádně schůzi sněmovny přela o to, zda má Česko z povinného přijímání migrantů či placení příspěvků výjimku.

Jak Gen Z mizí od televizí

Že generace Z odchází od klasického televizního vysílání, je známá věc. Už loňský průzkum globální platformy GWI ukázal, že mladí diváci této generace tráví třikrát víc času u streamovaných videí než u televize.

Proč mají mladí telefony v módu “nerušit”

Jak se zachováte, když vám zazvoní telefon? Mnoho příslušníků Gen Z telefon vůbec nezvedne. Ba co víc, aby telefonátům předešli, nastavují si na mobilech funkci “nerušit”. A to napořád.

Štěstí pro Gen Z? Stačí si splnit dvě věci

Jste šťastní? A chtěli byste být? Podle nedávného průzkumu Gallupova ústavu se téměř 3 ze 4 lidí ve věku 12 až 26 let cítí šťastní. Důležité ovšem je, aby byly splněny dvě zásadní podmínky, které mají na jejich štěstí obrovský vliv.

Co vlastně obsahuje unijní migrační balíček

Europoslanci schválili migrační balíček. Bylo to vypjaté, emotivní a v některých jeho částech i těsné. Před evropskými volbami tak došlo k důležitému, ale pro významnou část společnosti nepopulárnímu kroku.

V USA jdou do vězení i rodiče vraha

Tragická střelba na škole nedaleko Detroitu z roku 2021 má další soudní dohru. Rodiče mladého vraha čtyř studentů půjdou do vězení, protože nepodnikli dostatečné kroky, aby synovi v masakru zabránili.

Trump brzdí: Můžou potraty rozhodnout volby?

Potraty jsou v mnoha zemích žhavé politické téma. V USA je teď zákaz potratů předmětem mnoha sporů, a to nejen mezi republikány a demokraty. Toho si je už vědom i exprezident Donald Trump, který se chce po čtyřech letech vrátit do Bílého domu.

Mladí Američané teď utrácejí nejvíc za jídlo

Kolik týdně utratíte za jídlo? Podle nejnovějšího průzkumu společnosti McKinsey & Company vydávají mladší generace čím dál víc prostředků právě za potraviny. Letos za ně plánují utratit víc než za luxusní oblečení či dovolenou.

Jak se Taylor Swift dostala mezi miliardáře

Dnešní doba bohatým přeje. Dolarových miliardářů je na světě více než 2 700 a dohromady jejich mění činí rekordních 14,2 bilionu dolarů. Nejbohatším člověkem na světě je letos podle časopisu Forbes opět Francouz Bernard Arnault.

ANO k důchodům: Dohodli jsme se, ale odmítáme to

Prezident Petr Pavel po schůzce s představiteli vlády a opozice prohlásil, že panuje shoda na potřebě budoucího zvýšení věku odchodu do důchodu. Na schůzce byl za vládu přítomen Marian Jurečka, za opoziční hnutí ANO Alena Schillerová, Karel Havlíček a Aleš Juchelka.

Strana 1 z 4