Udržitelnost

Udržitelnost lze definovat jako schopnost uspokojit současné potřeby, aniž by to omezilo schopnost budoucích generací uspokojovat své vlastní potřeby. Často se klade důraz na ochranu životního prostředí, sociální spravedlnost a ekonomickou stabilitu pro budoucí generace. Udržitelnost je spojena s dlouhodobým zachováním zdrojů a prostředí pro budoucí generace. Proto se věnujeme udržitelnosti i my.

Vezme AI influencerům práci?

Víte, kdo ohrožuje práci influencerů? Umělá inteligence. Pro hvězdy sociálních sítí, které prodávají svoji slávu, nevypadá blízká budoucnost moc růžově. S rozvojem umělé inteligence by se influenceři mohli časem stát zbytečnými.

Začneme kvůli vedrům pracovat v noci?

Jak snášíte vedra? Některá zvířata už se kvůli nim začínají měnit na noční tvory. Přes den víc odpočívají a lovit či hledat potravu začínají až po setmění, když klesne teplota. Podobný styl života by mohli postupně začít praktikovat i lidé.

Proč se Gen Z shání po nudném telefonu

Smartphony už nebaví? Mnoho mladých příslušníků generace Z touží po větší ochraně soukromí a po klidu. Od toho je tady takzvaný nudný telefon. Sociální sítě, natož pak nějaké notifikace na něm člověka rozhodně rušit nebudou.

Čím se teď baví Gen Z? Vyšíváním

Na čem vyšíváte? Gen Z pozvedla řemeslo vyšívání na novou úroveň. Už to není jen “jednoduchý” způsob, jak zahnat nudu. Vyšívání se nyní bere jako další prostředek k seberealizaci a k udržitelnosti.

Co znamená zákaz TikToku v USA

Americká Sněmovna reprezentantů o víkendu drtivou většinou odhlasovala zákaz TikToku. Návrh nyní putuje do Senátu a poté k prezidentu Joeu Bidenovi. Vlastník TikToku, firma ByteDance, bude zřejmě muset svůj podíl ve firmě do devíti měsíců prodat, jinak bude aplikace v USA plošně zakázaná.

Generace Z se vrací k vinylům a CD. Proč?

Vrací se definitivně do módy klasické hudební nosiče? Podle studie, kterou provedla největší britská firma, jež vyrábí obaly vinylů, cédéček a kazet, poslouchá téměř 60 procent mladých lidí ve věku 18 až 24 let hudbu analogově, tedy právě na klasických nosičích.

Nenasytná AI: Kde na ni svět vezme energii?

Spotřeba energie na umělou inteligenci neúprosně roste, ekologové varují před prohlubováním klimatické krize. Reálně totiž hrozí, že kvůli potřebě produkovat více energie opět sáhneme po fosilních palivech.

Kopřiva: Skromná jarní královna

Nepobrala sice tolik krásy jako její vrstevníci krokus, sněženka a petrklíč, přesto k poslům jara rozhodně patří. I když ji vnímáme spíš jako plevel a přehlížíme, čím vším nám může být prospěšná, je kopřiva mezi jarními bylinkami nenápadnou královnou.

Jak se Taylor Swift dostala mezi miliardáře

Dnešní doba bohatým přeje. Dolarových miliardářů je na světě více než 2 700 a dohromady jejich mění činí rekordních 14,2 bilionu dolarů. Nejbohatším člověkem na světě je letos podle časopisu Forbes opět Francouz Bernard Arnault.

Jak klimatická změna ovlivňuje mozek

Také je vám často úzko? Jedním z důvodů psychických problémů může být klimatická změna. Ta se projevuje fenomény, jako jsou časté hurikány, požáry lesů a intenzivní vlny horka.

Se zeleninou do formy: Raději bílou, nebo zelenou?

Hlávkové zelí, kapusta, květák, brokolice, kedlubna nebo ředkev... Košťálová zelenina je v české kuchyni nepostradatelná. Je významná pro svou nutriční hodnotu a zároveň dodává pestrost do naší stravy. My si teď konkrétně posvítíme na květák a brokolici.

Meghan rozjíždí shop: S hrníčky a pelíšky

Znáte Meghan Markleovou? Takovou tu vévodkyni ze Sussexu, která si vzala prince Harryho a společně pak dali královské rodině sbohem? Tak ta se nyní rozhodla, že rozjede nový projekt.

Chřest jako křehká lahůdka

Nepropásněte letošní „chřestobraní“! Tento zdánlivě nenápadný sezónní zázrak najdete v obchodech a na tržnicích už od dubna. V kuchyni vás mile překvapí. A vaše jídla budou díky němu mnohem rafinovanější.

Anti aging krémy vyžadují už i desetileté děti

Od kolika let je čas začít maskovat nedokonalou pleť? Podle britských dermatologů stále více dětí aktivně řeší svůj vzhled. Začínají být posedlé strachem ze stárnutí a po rodičích chtějí drahé anti aging přípravky.

Proč dva Češi vyrazili pěšky přes půl Evropy

Matyáš a Tomáš. Dva kamarádi z Nového Jičína se rozhodli překonat sami sebe. Začátkem března tak vyrazili pěšky z Barcelony zpátky domů na Moravu. Jde přibližně o 2,5 tisíce kilometrů dlouhou cestu, která jim zabere asi sto dní.

Traktory v Praze podruhé: Skončí to hnojem před vládou?

Pražané mají další kulturní zážitek. Do hlavního města opět vyrazili protestovat zemědělci s traktory. Tentokrát protesty organizují relevantní a velké zemědělské svazy, nechtějí si demonstraci jako minule nechat ukrást národovci a populisty.

Gen Z: Na první rande beru maximálně 1200,-

Vzpomínáte si, kolik jste utratili na prvním rande? Podle průzkumu britského prodejce módy PrettyLittleThing mají mladí lidé pro první rande jasný finanční limit. Nechtějí utrácet z mnoha důvodů.

Resorty bez sněhu: Bude z lyžování drahý luxus?

Oteplování planety si vybírá další daň. Sněhu ubývá, a z lyžování se tak do budoucna může stát drahý luxus. Zimní střediska si zatím pomáhají umělým sněhem a omezováním prostoru pro lyžování.

Co bude trendy na festivalech? Soláry, vodíkové generátory a "nemaso"

Jaký bude trend letních festivalů? Kromě hudby a tance slibují organizátoři také udržitelnost. Každým rokem se české i světové festivaly čím dál víc zaměřují na šetrnější a zelenější letní party. A řeč tu není jen o konci plastových kelímků.

Money language na sítích: Utrácíte doom, nebo soft?

Mladí Američané, kteří tráví svůj čas na sociálních sítích, na nich pochopitelně hledají i informace o financích. Podle odborníků je to hodně nebezpečné. Na druhou stranu to dalo vzniknout novému jazyku peněz, kterým generace Z přinesla do jinak nudného světa financí pojmy jako „doom spending“ nebo “soft spending“.

Strana 1 z 2