Scéna

Kultura či kulturní scéna zahrnuje širokou škálu projevů včetně hudby, filmu, divadla, literatury, výtvarného umění a dalších forem kreativity. Vnímáme kulturu a umění jako prostředek sebevyjádření, zdroj inspirace a prostor pro setkávání a sdílení s ostatními. Kulturní scéna může být ale také prostředkem k vyjádření různých názorů, hodnot a identit v rámci společnosti.

Festival United Islands navštívilo přes 45 tisíc lidí

V sobotu skončil 21. ročník festivalu United Islands of Prague. Během čtyř dnů na něj podle organizátorů dorazilo na 45 tisíc lidí. Ti měli na výběr z vystoupení stovky kapel z různých koutů Evropy.

Petr Janda slaví narozeniny i nový film

Zpěvák a kytarista Petr Janda, který je už šedesát let spjatý se skupinou Olympic, slaví 2. května 82. narozeniny. Zároveň jde do kin dokumentární film o jeho životě nazvaný Django.

United Islands už ve středu: Vystupte na stanici Evropa

V Praze proběhne od středy do soboty jednadvacátý ročník festivalu United Islands of Prague. Během letošních čtyř festivalových dní se diváci budou moct zaposlouchat do největších hudebních objevů zemí evropské sedmadvacítky.

Na Ostrovy dorazí víc než 100 umělců z celé Evropy

United Islands of Prague se letos v Praze uskuteční už pojednadvacáté. Během čtyř dnů se na pódiích představí víc než stovka umělců z celé Evropy. A Evropa či přesněji Evropská unie, které je Česko členem 20 let, bude i hlavním tématem festivalu.

Anglo-American University láká na Spring Music Festival

Neděle 28. dubna bude na pražské Anglo-American University (AAU) patřit hudbě. Studenti tu pořádají další ročník dne plného hudby a tance pod názvem Spring Music Festival. Program se uskuteční přímo na nádvoří Thurn-Taxisova paláce, kde AAU sídlí, a také v místním podniku Café des Taxis.

Generace Z se vrací k vinylům a CD. Proč?

Vrací se definitivně do módy klasické hudební nosiče? Podle studie, kterou provedla největší britská firma, jež vyrábí obaly vinylů, cédéček a kazet, poslouchá téměř 60 procent mladých lidí ve věku 18 až 24 let hudbu analogově, tedy právě na klasických nosičích.

Univerzita vypsala soutěž: Napište esej o revoluci

Studenti středních a vysokých škol v Česku a na Slovensku se mohou zúčastnit nové literární soutěže, kterou organizuje Anglo-americká vysoká škola v Praze. V eseji, reportáži nebo povídce na téma spojené s odkazem Sametové revoluce, od níž letos uplyne 35 let, mohou své práce v angličtině posílat do 30. června.

Jak Gen Z mizí od televizí

Že generace Z odchází od klasického televizního vysílání, je známá věc. Už loňský průzkum globální platformy GWI ukázal, že mladí diváci této generace tráví třikrát víc času u streamovaných videí než u televize.

Ostrovy: Jak bude znít československá alternativa?

Už jen dva týdny dělí Prahu od první "otevřené akce", kterou tradičně odstartuje nová festivalová sezóna. Festival United Islands má vzhledem k výročí našeho členství v Evropské unii bohatý nehudební program, ale zásadní bude jako vždy ten hudební.

Na Ostrovech zazní i koncert Symphony for Humanity

Na pražských ostrovech i v některých hudebních klubech proběhne od 1. května už tradiční čtyřdenní festival United Islands of Prague. Kromě hudby bude jeho hlavním tématem také 20 let České republiky v Evropské unii.

Zastavte to: Kdo všechno teď tlačí na Izrael?

Zabití sedmi pracovníků humanitární organizace izraelskou armádou přiživilo volání po ukončení vojenské operace v Gaze a uzavření příměří. Izrael se omluvil, incident má být řádně prošetřen.

AI mění už i zážitek z hudby

Co s námi dělá hudba? Obecně nás může rozradostnit, ale i uvěznit v bludném kruhu deprese. A zatímco dříve byl výběr hudby většinou jen na nás, nyní do našich playlistů stejně jako snad do každého odvětví zasahuje umělá inteligence.

Velký návrat: Jak se zadaří v Oktagonu Lucii Szabové?

Lucia Szabová patří mezi nejtalentovanější a nejoblíbenější zápasnice na československé bojové scéně. Její slibně se rozvíjející kariéra musela na chvilku počkat, Szabová v roce 2022 neočekávaně oznámila těhotenství.

Kdo letos zahraje na United Islands?

Letošní pražskou festivalovou sezónu otevře festival, kterým ožijí pražské a taky vlastně vltavské ostrovy i některé pražské hudební kluby. Festival United Islands bude plný oslav a přednášek k dvacátému výročí našeho členství v Evropské, ale pochlubí se i vyčerpávající nabídkou více než stovky interpretů.

Ostrovy nabídnou hudbu i ohlédnutí za 20 lety v EU

Festivalovou sezonu v Praze letos otevřou United Islands. A to hned úderem prvních květnových dní. Středa 1. května bude na pražských ostrovech patřit oslavě Evropy. V rámci akce “Zažijte Evropu” si zde návštěvníci připomenou dvacet let od vstupu do Evropské unie.

Summit v Asii zastínila Taylor Swift

Taylor Swift nevědomky ovládla další významné politické jednání. Tentokrát šlo o summit asijských jihovýchodních zemí ASEAN. Na něm musel singapurský premiér vysvětlovat kontroverzní dohodu mezi zpěvačkou a jeho zemí.

Co bude trendy na festivalech? Soláry, vodíkové generátory a "nemaso"

Jaký bude trend letních festivalů? Kromě hudby a tance slibují organizátoři také udržitelnost. Každým rokem se české i světové festivaly čím dál víc zaměřují na šetrnější a zelenější letní party. A řeč tu není jen o konci plastových kelímků.

Jak zněl sobotní Noise u ruské ambasády?

Sobotního Dne za Ukrajinu se jen v Praze účastnily tisícovky lidí. První akce začaly už po poledni u pomníku ukrajinského básníka Tarase Ševčenka na náměstí Kinských v Praze či v ulici Ukrajinských hrdinů u Ruské ambasády.

O co jde v boji TikToku s Universalem

Už jste si všimli toho ticha na TikToku? Proč na této sociální síti už neslyšíte písničky Taylor Swift anebo Olivie Rodrigo? Důvod je jednoduchý.

Trávíte čas v knihovnách? Je tu trend #booktok

Podle průzkumu z roku 2023 navštěvují příslušníci americké generace Z a mileniálové knihovny osobně i digitálně daleko víc než starší generace. Mladí tam docházejí nejen za knihami, ale i za socializací a inspirací.