Zaměstnanost

Zaměstnanost je stav, kdy jednotlivci mají pracovní místo nebo jsou zaměstnáni nějakou formou práce. Tento termín se používá k popisu situace, kdy lidé pracují a vydělávají peníze prostřednictvím placeného zaměstnání nebo podnikání. Míra zaměstnanosti je důležitým ukazatelem ekonomické stability a prosperity společnosti, protože ovlivňuje životní úroveň jednotlivců a celkový hospodářský růst. Důležitým aspektem zaměstnanosti je také kvalita pracovních podmínek, možnosti kariérního růstu a rovnost příležitostí na trhu práce.

Nový sen Gen Z? Předčasný důchod

Práce od devíti do pěti? A to minimálně do 65 let? Pro většinu mladých je tohle noční můra. Je jim jasné, že by pak neměli dostatek volného času na to, aby se věnovali zálibám a koníčkům, které by je udržovaly při životě.

Proč mají mladí telefony v módu “nerušit”

Jak se zachováte, když vám zazvoní telefon? Mnoho příslušníků Gen Z telefon vůbec nezvedne. Ba co víc, aby telefonátům předešli, nastavují si na mobilech funkci “nerušit”. A to napořád.

ANO k důchodům: Dohodli jsme se, ale odmítáme to

Prezident Petr Pavel po schůzce s představiteli vlády a opozice prohlásil, že panuje shoda na potřebě budoucího zvýšení věku odchodu do důchodu. Na schůzce byl za vládu přítomen Marian Jurečka, za opoziční hnutí ANO Alena Schillerová, Karel Havlíček a Aleš Juchelka.

Američtí manažeři: S generací Z se pracuje těžko

Celé tři čtvrtiny manažerů a vedoucích pracovníků mají za to, že s maldými lidmi generace Z se pracuje jen těžce. Konkrétně jich to podle amerického průzkumu tvrdí 74 %.

Když se v práci tiktoká: Je to slay, nebo ick?

Tykání na pracovišti už je dnes v podstatě norma. Ale co tiktokání? Jde o další fenomén, který se přenesl do běžného života ze sociálních sítí. Výrazy oslavného typu “slay” či “nailed it” už například v Británii patří do běžné pracovní komunikace, mnohdy i té písemné.

Pád a comeback? Co bude dál s Josefem Středulou

Josef Středula přišel kvůli neplacení členských příspěvků o pozici předsedy ČMKOS. Jedná se o nejsilnější odborářskou centrálu v zemi, pozice předsedy je tedy zajímavá z hlediska vlivu i přístupu do médií.

Práce jen čtyři dny v týdnu? Kvůli AI to asi bude nutné

Líbilo by se vám pracovat jen čtyři dny v týdnu a brát stejný plat? Vypadá to, že rozmach AI mění tempo práce a za čtyři pracovní dny zaměstnanec běžně zvládne to, co dříve zvládal za pět.

Nechce se vám na pohovor? Prostě ho ghostněte

Už jste to taky někdy udělali? Mladí lidé se vyhýbají nepříjemným konverzacím už i v práci. Jak? Prostě je “ghostnou”. Výsledky nedávného britského výzkumu potvrzují, že 93 % mladých se bez udání důvodu nedostavilo na pohovor.

Fenomén NEETs: Nepracují, nestudují a jsou v depresi

Tušíte, kdo jsou takzvaní NEETs? Jde o lidi, kteří už nejsou školou povinní, přesto nestudují, ani nepracují. Podle nejnovějšího průzkumu se mezi takové lidi řadí celosvětově každý pátý člověk a jejich počet roste.

Kdo mi poradí s prací? ChatGPT

Když v práci nevíte, kudy kam, za kým si přejete pro radu? Za vaším manažerem či kolegou? Mladí zaměstnanci generace Z v tomhle mají jasno. Nejlépe jim vždy poradí ChatGPT, případně sociální sítě.

Vyhazujete mě? Točím to na TikTok

Dostali jste už někdy padáka? Jak to může probíhat, se nyní hojně a názorně rozebírá na TikToku. Mladí lidé si natáčejí průběh svého propouštění v přímém přenosu a jejich videa mají velký úspěch.

Mladí nechtějí pracovat? Možná nám jen starší nerozumějí

Mladým se prý moc nechce pracovat. A před prací upřednostňují své volnočasové aktivity. V tomto názoru se starší uživatelé sociálních sítí utvrdili poté, kdy si mladý zaměstnanec na začátku kariéry dovolil odmítnout ranní schůzku s šéfy kvůli cvičení.