Co se změnilo deset let od Vrbětic?

zdroj: TASR / Profimedia

Výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích před deseti lety zabily dva lidi, způsobily obrovské škody. Podařilo se zjistit, že za nimi stála ruská tajná služba a její agenti. Česko v reakci vyhostilo pracovníky ruské ambasády a vztahy mezi Českem a Ruskem citelně ochladly.

Stalo se tak v roce 2021, tedy ještě před vypuknutím války na Ukrajině. Policie po deseti letech případ uzavřela, pro Českou republiku ale nic nekončí. Po Rusku chce zaplatit odškodné, moc šancí si ale nedáváme.

Končí celá kauza?

Policie sice vyšetřování výbuchů ve Vrběticích uzavřela, celá kauza ale pro Českou republiku rozhodně nekončí. České tajné služby i vládní politici trvají na tom, že je za výbuchy zodpovědný ruský režim a ruská vojenská rozvědka.

Došlo k nim před deseti lety, českou politiku ale ovlivňují dodnes. Tiskovou konferenci tehdejšího premiéra Andreje Babiše a ministra vnitra Jana Hamáčka z dubna 2021 si někteří z nás pamatují dodnes. Navždy změnila vztah České republiky k Rusku.

Rázná česká reakce

Po zjištění o zapojení ruské tajné služby do výbuchů ve Vrběticích Babišova vláda rozhodla o vyhoštění pracovníků ruské ambasády, která byla dlouhodobě plná agentů Moskvy s diplomatickými pasy. Z Ruska samozřejmě přišla podobná reakce, vztahy mezi oběma zeměmi se významně zhoršily.

Českou republiku pak Rusko zařadilo na svůj seznam nepřátelských států. To vše se stalo ještě před ruskou invazí na Ukrajinu. Vzhledem k současnému obhajování Ruska ze strany části české společnosti je dobré to připomínat.

Obrovské škody i dva mrtví

Během výbuchů došlo nejen k materiálním škodám, ale také ke smrti dvou lidí. Jednalo se o teroristický útok ze strany cizí země na našem území. Českým tajným službám se podařilo identifikovat ruské agenty zodpovědné za zničení muničního skladu ve Vrběticích.

Jejich cílem měl být bulharský obchodník se zbraněmi Emilian Gebrev. Místo něj ale zemřeli dva zaměstnanci ostravské firmy Imex Group. Lidé žijící v okolí žili ve strachu, náklady na pyrotechnické vyčištění objektu se odhadovaly přibližně na jednu miliardu korun.

Zeman věděl své

Zjištění českých tajných služeb otřáslo českou společností i politickou scénou. Viditelné to bylo i na tváři tehdejšího premiéra Andreje Babiše během tiskové konference, kdy měl v očích slzy.

Kritici Ruska se utvrdili v potřebě přistupovat k východní mocnosti jako k nepřátelsky vystupující zemi, některé vytrvalé obhájce Moskvy teroristický čin v Česku znejistil. Rozhodit se ale nenechal tehdejší prezident Miloš Zeman, který zjištění českých tajných služeb rozporoval a zlehčoval. Především s BIS měl dlouhodobé spory, k Rusku byl naopak vstřícný. Jeho vřelý vztah k Moskvě a Vladimiru Putinovi se nezměnil po Vrběticích, ale až po začátku války na Ukrajině.

Co získáme z Ruska?

Policie už prý více informací nezjistí, případ odložila. Dohrát ho ale chce česká politická reprezentace. Diplomatickou cestou chce z Ruska dostat odškodné za způsobené škody.

Něco takového bude samozřejmě extrémně složité, Rusko by se tím přiznalo k teroristickému útoku na území suverénního evropského státu. Ve válce na Ukrajině navíc Česko a Rusko stojí na opačných stranách barikády. Rusku ale český stát vysílá jasný signál, podobné útoky si nenechá líbit.