BIS odhalila proruskou síť. Sídlila v Praze

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Česká Bezpečnostní informační služba přichází pár měsíců před červnovými evropskými volbami se zásadním odhalením. V Česku fungovala ruská dezinformační síť, která přímo z Prahy šířila ruské narativy a platila evropské politiky.

Euroskeptičtí politici z Německa či Francie měli přijímat peníze výměnou za naskakování na ruský narativ o nutnosti uzavření míru na úkor ztráty území a suverenity Ukrajiny.

Jak fungovala ruská buňka

Ruskou hybridní válku proti Evropské unii zjevně neoslabila ani invaze na Ukrajinu. Česká Bezpečnostní informační služba (BIS) odhalila ruskou organizovanou síť, která se z Prahy snažila ovlivňovat evropské volby v jednotlivýh členských státech.

Ruské peníze směřovaly na provoz proruského webu Voice of Europe, ale také přímo do kapes prorusky a euroskepticky orientovaným evropským politikům. BIS se případu věnovala od jara loňského roku, kdy v Česku začal proruský web působit.

Ruský narativ i korupce politiků

Aktivity Voice of Europe byly podle informací Deníku N prokazatelně financovány z Moskvy, ta ostatně zasahovala i do obsahu webu. Cíl byl jasný – šířit v evropských zemích ruské narativy, a ovlivnit tak výsledek evropských voleb.

Hlavním účelem proruského serveru je pak vtloukat Evropanům do hlav, že se Ukrajina musí vzdát a s Ruskem co nejdříve uzavřít mír. BIS může prokázat, že za šíření ruských narativů dostali někteří evropští politici zaplaceno. Jednat se má například o politiky německé krajně pravicové AFD.

Politici mají co vysvětlovat

Načasování odhalení skandálu zřejmě není náhodné, informace bylo třeba zveřejnit před červnovými evropskými volbami. Například AFD by v nich v Německu teoreticky mohla zvítězit, informace o jejím financování z Ruska je tak potřeba zveřejnit.

Kromě německých politiků měli dostat zaplaceno také politici z Francie, Polska, Belgie, Nizozemska či Maďarska. Nyní je tedy ve svých zemích čeká složité vysvětlování.

Už jsou na sankčním seznamu

Česká vláda na zjištění BIS reagovala zařazením dvou osob a jedné firmy na sankční seznam. Od tajné služby pro to prý má dostatečné podklady, jde tedy na jisto. Konkrétně se jedná o dva Ukrajince s vazbami na Rusko Viktora Medvědčuka a Arťoma Marčevskija.

Se zařazením na sankční seznam je také spojeno zmrazení majetku jednotlivců i redakce Voice of Europe. Firma sice mohla nadále fungovat, nyní je už ale její web nedostupný.

Česká stopa

Zatím není zdokumentováno, že by ruské peníze dostal i nějaký český politik. Na proruském webu ale vyšly rozhovory například s Cyrilem Svobodou, Václavem Klausem, Jiřím Paroubkem či Jindřichem Rajchlem.

Tato jména asi nikoho nepřekvapí, rozhovory na podobných bizarních serverech s těmito politiky vychází pravidelně. Nesmíme ale zapomínat na to, že mezi poskytnutím rozhovoru a přijetím cizích peněz je velký rozdíl.