Do formy

Jak jíst ekologicky a minimalizovat odpad
Ekologické stravování sice vyžaduje trochu víc příprav a plánování, ale výsledky stojí za to. Snížíte množství odpadu, ušetříte peníze a ještě přispějete k ochraně životního prostředí.

Obezita mladých: Jak jsme na tom v Česku?
Čím dál línější? Stále více dětí a mladých obyvatel Česka se potýká s nadváhou. Obézních dětí je podle posledních výzkumů víc než 16 procent, dalších 10 procent má nadváhu. Po 30 letech od předešlé studie má problémy s tloušťkou pětkrát víc dětí.

Video: Do formy s Ivou Vránovou
V pořadu Do formy společně s odborníky odpovídáme na to, jak správně pečovat o tělo i duši. V tomto díle si povídáme a také tak trochu cvičíme s Ivou Vránovou, vícenásobnou juniorskou mistryní republiky v běhu na lyžích. Kolik je k jejímu sportu potřeba talentu a kolik píle?

Zkouškové? Co jíst na energii a soustředění
Zkouškové, nebo snad ještě podzimní maturita? Vstup do dospělosti není vůbec jednoduchý. A s každými zkouškami, které nás na téhle cestě čekají, přichází nepříjemný stres, nedostatek spánku a často taky peněz.

Nestíháte chodit do posilovny? Cvičte s osobnostmi
Rozhodli jste se, že budete před létem cvičit, ale nevíte, jak začít? Zkuste nějakou z aplikací, na kterých pracovaly světové celebrity. Nebudete cvičit sami, většinou podle těchto aplikací můžete i zdravě jíst a u některých i sdílet své trápení či úspěchy s ostatními cvičenci.

Jak na detox těla i duše před létem
Z pohledu historie není detoxikace organismu ničím neznámým, po dlouhá staletí je součástí mnoha náboženství. Dnes se ovšem klade větší důraz na její zdravotní rozměr.

Léky na depresi? Pomůže i obyčejný banán
Psychofarmaka představují pro spoustu lidí nejjednodušší řešení zhoršeného psychického stavu, což spolu se stále se zvyšujícím počtem lidí trpících psychickými problémy vedlo za posledních 20 let k šestinásobnému nárůstu jejich spotřeby.

Mák jako superpotravina
Makové semínko není velké ani jeden milimetr, a přesto se toho do něj tolik vejde. Vysoký podíl vápníku, který je až dvanáckrát vyšší než u mléka, úctyhodné množství bílkovin, vlákniny, tuků, vitamin E, dále v něm najdete železo a hořčík.

Voňavé probouzení ze zimního spánku
Jednou z jistot, na které se můžeme spolehnout, je probouzení přírody na jaře. A to se týká jak zvířat, tak třeba i bylin. Málokterý název léčivé bylinky přitom vyvolává tak zajímavou představu jako medvědí česnek.

Kopřiva: Skromná jarní královna
Nepobrala sice tolik krásy jako její vrstevníci krokus, sněženka a petrklíč, přesto k poslům jara rozhodně patří. I když ji vnímáme spíš jako plevel a přehlížíme, čím vším nám může být prospěšná, je kopřiva mezi jarními bylinkami nenápadnou královnou.

Se zeleninou do formy: Raději bílou, nebo zelenou?
Hlávkové zelí, kapusta, květák, brokolice, kedlubna nebo ředkev... Košťálová zelenina je v české kuchyni nepostradatelná. Je významná pro svou nutriční hodnotu a zároveň dodává pestrost do naší stravy. My si teď konkrétně posvítíme na květák a brokolici.

Chřest jako křehká lahůdka
Nepropásněte letošní „chřestobraní“! Tento zdánlivě nenápadný sezónní zázrak najdete v obchodech a na tržnicích už od dubna. V kuchyni vás mile překvapí. A vaše jídla budou díky němu mnohem rafinovanější.

Špatný jídelníček? Za tloustnutím mladých je i psychika
Nejen západní civilizaci, ale už i asijské a rozvojové země trápí obezita. Celosvětově jí trpí více než dvě miliardy lidí. A do skupiny se řadí čím dál více mladých lidí.