Mák jako superpotravina

zdroj: Tescoma.cz

Makové semínko není velké ani jeden milimetr, a přesto se toho do něj tolik vejde. Vysoký podíl vápníku, který je až dvanáckrát vyšší než u mléka, úctyhodné množství bílkovin, vlákniny, tuků, vitamin E, dále v něm najdete železo a hořčík.

Navíc má prokazatelné zklidňující účinky, například ve formě makového oleje, a to vnitřně i coby součást masážních směsí. A k tomu všemu je ještě moc dobrý!

Makové náplně

Dobrá maková náplň je obvykle rodinným tajemstvím a postupy na její přípravu se různí ne kraj od kraje, ale často dům od domu. Základem je dobře a najemno umletý mák. K ochucení makových náplní se hodí med, různé zavařeniny, citrónová kůra a koření – skořice, vanilka, hřebíček.

Výborně si mák rozumí s vlašskými ořechy. Jemnější konzistence náplně lze dosáhnout vmícháním žloutku a bílkového sněhu. A chybu
neuděláte ani pár kapkami rumu.

Mletý, nebo nemletý?

Modrý, šedý i bílý mák používaný v potravinářství se prodává mletý i nemletý.

Ovšem mletý má tendenci rychle žluknout a zhořknout. Proto je bezpečnější si mák umlít až těsně před použitím.

Jak ho skladovat?

Nemletý mák se doporučuje skladovat v uzavřené nádobě v suchém, chladném a tmavém místě, tedy při teplotě do 25 °C a vlhkosti do
75 %. Mletý mák je nejlepší rovnou zmrazit.

Pokud však víte, že ho budete zase brzy potřebovat, smíchejte ho s moučkovým cukrem a uložte do lednice. Cukr jeho trvanlivost o potřebných pár dnů prodlouží. Pak už třeba stačí vyzkoušet ty nejlepší recepty. Co třeba opilá hruška s makovým přelivem?