Léky na depresi? Pomůže i obyčejný banán

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Psychofarmaka představují pro spoustu lidí nejjednodušší řešení zhoršeného psychického stavu, což spolu se stále se zvyšujícím počtem lidí trpících psychickými problémy vedlo za posledních 20 let k šestinásobnému nárůstu jejich spotřeby.

Proč ale hned sahat po prášcích, když dopad stresujících faktorů na psychiku dokáže zásadně zmírnit i vhodný způsob stravování?

Místo neurolu vitamíny

Podle údajů Svazu zdravotních pojišťoven se v roce 2023 s depresí a úzkostmi léčilo téměř sedm set tisíc českých pacientů. S bojem proti duševním úzkostem nám přitom může pomoci celá řada výživových prvků.

Příznivý vliv na celkový psychický stav mají vitamíny, zejména skupina vitamínů B, takzvaný B-komplex, vitamíny C a D a vliv na psychiku byl prokázán také u vitamínu E.

Zahnat úzkost banánem

Vysoký podíl vitaminu B6, který přispívá k produkci hormonů štěstí serotoninu, melatoninu a dopaminu, obsahují banány. Je také vynikajícím zdrojem vlákniny, která pomáhá zajišťovat zdravou střevní mikroflóru.

Vzhledem k přímé souvislosti střevního zdraví se zlepšením úzkostí, deprese a nálady tak konzumace banánů napomáhá eliminovat negativní výkyvy nálady. V létě můžete zkusit třeba banánovorumovou zmrzlinu a bude po depresi.

Ryby i ořechy

Mořské plody a ryby, zvláště ty tučné jako jsou tuňák, losos nebo makrela, jsou velmi bohaté na selen, jód a železo a obsahují také dva druhy omega-3 kyselin. Tyto zdravé esenciální kyseliny pomáhají snižovat stres a úzkost, zvyšují koncentraci a zlepšují náladu.

Lidské tělo si je nedokáže samo vyrobit, a proto je odkázáno na jejich zisk formou přijímané potravy. Právě plody moře spolu s vlašskými ořechy, lněnými semínky, avokádem nebo zelenou listovou zeleninou patří mezi jejich ideální zdroje.

Producenti štěstí

Ořechy a semena mají vysoký obsah vitamínu B, hořčíku, rostlinných bílkovin, zdravých tuků a vlákniny. Mandle, kešu, arašídy a vlašské ořechy, stejně jako dýňová, sezamová a slunečnicová semínka jsou navíc vynikajícím zdrojem aminokyseliny tryptofan, která je zodpovědná za produkci „hormonu štěstí“, serotoninu.

Para ořechy, mandle a piniové ořechy jsou navíc dobrým zdrojem zinku a selenu, spojitost mezi jejich nedostatkem s vyšší mírou deprese prokázalo několik studií.

I kapusta zhusta pomůže

Kromě toho, že má zelenina s tmavě zelenými listy vysoké nutriční hodnoty a je vhodné ji zařadit v podstatě do jakékoliv diety, obsahuje také velké množství železa a kyseliny listové.

Díky těmto živinám zmírňujícím příznaky deprese a úzkosti se zelenina jako špenát nebo kapusta hodí speciálně pro lidi, kteří svádí boj s psychickými problémy. Je zároveň skvělým zdrojem vápníku, který také patří mezi stresové reduktory.

Hořkostí proti stresu

Skvělým zdrojem antioxidantů, které zmírňují stres tím, že snižují hladinu stresového hormonu kortizolu v krvi, je tmavá čokoláda. A bohatá je také na další látky, které zlepšují náladu. V první řadě na cukr jako rychlý zdroj energie pro mozek, na kofein nebo na látky chemicky podobné kanabinoidům.

Obsahuje také velké množství flavonoidů, které zvyšují průtok krve do mozku, podporují jeho zdraví, a tím i regulaci nálady. Dobrou náladu může podporovat i její příjemná chuť, složení a vůně. Odborníci nicméně doporučují konzumovat hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaové sušiny bez skrytých přísad a chemikálií.