Resorty bez sněhu: Bude z lyžování drahý luxus?

zdroj: Shutterstock

Oteplování planety si vybírá další daň. Sněhu ubývá, a z lyžování se tak do budoucna může stát drahý luxus. Zimní střediska si zatím pomáhají umělým sněhem a omezováním prostoru pro lyžování.

Už tak drahý koníček se zřejmě stane ještě méně dostupnou zábavou, kterou si budou moct pravidelně dovolit jen ti bohatší.

Méně dostupný zážitek

Na možnost vyjet si v zimních měsících na hory jsme si už tak nějak zvykli, bereme to jako samozřejmost. O slovo se ale i v tomto případě hlásí změna klimatu a měnící se přírodní podmínky.

Do budoucna hrozí, že příležitostí zalyžovat si v oblíbených areálech bude mnohem méně. Lyžařský zážitek bude podle deníku The Guardian dražší a méně dostupný.

Kratší lyžařská sezona?

Rozhodně se už taky nejedná o problém, se kterým by se potýkaly jen resorty v Česku. S úbytkem sněhu a vhodných podmínek pro lyžování se pere prakticky celý svět. Podle jedné z posledních studií přišel lyžařský průmysl v USA kvůli změnám klimatu v posledních dvou dekádách až o pět miliard dolarů. Lyžařská sezona se tam za posledních 50 let zkrátila o pět až sedm dní.

Únor bude už bez sněhu

U některých dříve krásně zasněžených hor v Evropě si už pomalu zvykáme, že je ani v zimní sezoně přírodní sníh prakticky nepokrývá. A bude hůř. V posledních letech pravidelně padají teplotní rekordy, rok 2024 bude v tomto trendu podle všeho pokračovat.

Podle klimatologů bychom si v České republice měli zvyknout na to, že sníh v únoru bude na horách prakticky vzácností. Vzácností bude i sníh mimo upravované sjezdovky. Poprvé po deseti letech se v Česku například letos nejela slavná Jizerská padesátka.

Budeme bojovat se změnou klimatu?

Nedostatek přírodního sněhu se resorty dlouhodobě snaží kompenzovat umělým zasněžováním, které ale původně mělo sloužit pouze jako doplněk ke sněhu přírodnímu.

V případě, že se bude i na horách víc zasněžovat než sněžit, tak se musíme připravit na zdražování a také na necitlivé zásahy do přírody.

Vždy to tedy bude něco za něco. Značná část lidí se ale své oblíbené zimní zábavy nebude chtít jen tak vzdát. Omezí se ti samí lidé ale v jiných oblastech, abychom více chránili životní prostředí?