ANO k důchodům: Dohodli jsme se, ale odmítáme to

zdroj: TikTok Blesk

Prezident Petr Pavel po schůzce s představiteli vlády a opozice prohlásil, že panuje shoda na potřebě budoucího zvýšení věku odchodu do důchodu. Na schůzce byl za vládu přítomen Marian Jurečka, za opoziční hnutí ANO Alena Schillerová, Karel Havlíček a Aleš Juchelka.

Pak se ale z dovolené vrátil opálený a rozrušený předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který slova prezidenta Pavla popřel. Zvyšování věku odchodu do důchodu jeho hnutí prý zásadně odmítá.

Nějaká dohoda tu chvíli byla

Andrej Babiš nám všem opět připomněl, jak to funguje v hnutí ANO. Na setkání prezidenta Petra Pavla se zástupci vlády a opozice měla panovat shoda na budoucí potřebě prodlužování věku odchodu do důchodu.

Prezident Pavel to oznámil na tiskové konferenci, v rozhovorech budoucí změny připustila i na schůzce přítomná Alena Schillerová. Po vládě chtěla potřebné analýzy a data, rozhodně ale od ní nezaznělo jasné “ne” k tomu, co řekl prezident.

Hnutí jednoho muže

Pak se ale z dovolené vrátil sluncem nabitý předseda hnutí Babiš. Vládu osočil z okrádání důchodců a jasně sdělil, že hnutí ANO je zásadně proti prodlužování věku odchodu do důchodu.

Účast Schillerové, Karla Havlíčka a Aleše Juchelky se tak na setkání s prezidentem a vládou ukázala jako naprosto zbytečná. Splnili tak roli “užitečných přísedících”, jejichž názory šéfa ANO stejně nezajímají.

Nedorozumění, nebo lež?

Podle Schillerové došlo k nedorozumění, bez dat podle ní představitelé ANO nemohli s ničím souhlasit. Kancelář prezidenta republiky jí ale připomíná, že se schůzky zúčastnilo 15 lidí, kteří byli svědky, že trojice z ANO s dohodou souhlasila. Prezident Pavel si stojí za svým původním tvrzením, někdo tedy nemluví pravdu.

Pokud by opravdu došlo na jednání mezi vrcholnými představiteli státu k tak významnému nedorozumění, je na místě otázka, jestli by se politici při nástupu do funkce neměli automaticky posílat na základní testy spojené s porozuměním textu a mluveného slova.

Raději TikTok?

Hnutí ANO se v současné době opírá o hlasy důchodců, kritika vlády v této oblasti je od něj tedy logická. Ve vládě bylo osm let a žádnou důchodovou reformu nepředložilo. Současnou vládu ale za snahu dělat v neudržitelném důchodovém systému důležité změny kritizuje.

Souhlas Schillerové s nutností zvedat věk odchodu do důchodu tak byl vlastně příjemným překvapením. Ale jen na chvíli. Bývalá ministryně financí opět dovolila svému politickému šéfovi, aby s ní veřejně zametl. Na ponižování je ale v posledních měsících zvyklá, stačí se podívat, co kvůli snaze o oslovování mladších voličů dělá na TikToku.