Zmocněnec pro EU? Vláda řešila starosti se Starosty

zdroj: Facebook Martina Dvořáka

Vládní strany se kvůli jmenování takzvaného zmocněnce pro euro sešly k dohodovacímu řízení. Výsledkem je, že se ekonom Petr Zahradník, který byl jmenován zmocněncem pro euro, nakonec zmocněncem nestane.

Starostové si tak tentokrát svou neprosadili. Koaliční partneři je zároveň pokárali za Debaty bez cenzury a rýpání do premiéra.

Zmocněnec pro euro? Nebude

Tak to bylo rychlé. Petr Zahradník byl v pondělí ministrem pro evropské záležitosti Martinem Dvořákem (Starostové) jmenován zmocněncem pro euro, ve funkci ale vydržel jen do úterý.

Rozhodnutí padlo na dohodovacím řízení pětikoalice, které bylo kvůli jmenování Zahradníka svoláno. Krok ministra Dvořáka kritizovali koaliční partneři, problematika přijetí eura je totiž pro vládu značně citlivá.

Pomsta bez cenzury

Zahradník nadále zůstane Dvořákovým poradcem, úplně o něj tedy nepřišel. Za své malé vítězství ministr považuje, že se díky rozproudění debaty o euru vláda rozhodla vyžádat stanovisko Národní ekonomické rady vlády a Legislativní rady vlády k vyhodnocení problematiky výhodnosti vstupu ČR do ERM II. To je mechanismus, který je nutný pro přípravu přechodu na euro.

Zrušení pozice zmocněnce pro euro můžeme ze strany koaličních partnerů vnímat jako takovou malou pomstu či spíš zdvižený ukazovák Starostům. Starostové v posledních týdnech přešli do komunikační ofenzivy, v níže se vůči koaličním partnerům vymezují.

Je také možné, že Starostové jmenováním zmocněnce pro euro jen zkusili, kam až můžou v rámci koalice zajít. Každopádně se jim podařilo přiživit debatu o euru a postavit se do role těch, kterým bylo zabráněno euro prosadit.

Konec dobrý, všechno dobré?

Před dohodovacím řízením zástupci jednotlivých stran mluvili každopádně o potřebě vyřešit v koalicí více interních problémů. Stejně jako v každé vládě totiž spory mezi stranami i ministry přibývají.

Výsledkem jednání má ale být jednota a ochota řešit spory konstruktivně. Uvidíme, jestli to tak opravdu bude. Mediálně to totiž zní dobře, před blížícími se volbami bude ale realita zřejmě jiná.