Jak se Taylor Swift dostala mezi miliardáře

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Dnešní doba bohatým přeje. Dolarových miliardářů je na světě více než 2 700 a dohromady jejich mění činí rekordních 14,2 bilionu dolarů. Nejbohatším člověkem na světě je letos podle časopisu Forbes opět Francouz Bernard Arnault.

Mezi nováčky v žebříčku patří například zpěvačka Taylor Swift. A stále v něm figuruje i 11 Čechů.

Bohatství vybraných roste

Miliardářů je na světě víc než kdykoli v historii. Myšleno těch dolarových. Celkem jich je podle časopisu Forbes 2 781. Lidí, jejichž majetek přesahuje miliardu dolarů, tedy přes 23 miliard korun, je tak o 141 víc než v roce 2023.

Letos se na jejich seznam připojila například i aktuálně nejúspěšnější zpěvačka světa, Američanka Taylor Swift, či Pier Silvio Berlusconi, syn nedávno zesnulého italského politika Silvia Berlusconiho.

Bohatší než Česká republika

Superbohatí mají také víc peněz, než kdykoli měli. Jejich celkový majetek dosáhl 14,2 bilionu dolarů, to je o dva biliony víc, než měli před rokem. Jde o větší sumu, než je HDP všech zemí světa, pokud vynecháme USA a Čínu.

Nejvíce dolarových miliardářů navíc z těchto dvou států pochází. Spojené státy jich mají nejvíc, Čína je druhá. Žen je mezi miliardáři zastoupeno 13 %.

Kdo jsou ti nejbohatší?

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle žebříčku časopisu Forbes opět Bernard Arnault. List majetek majitele značky LVMH, která prodává luxusní zboží, vyčíslil na 233 miliard dolarů. To je o 22 miliard dolarů více, než kolik měl tento Francouz podle Forbesu loni.

Druhým nejbohatším člověkem je stejně jako loni zakladatel automobilky Tesla Elon Musk se 195 miliardami dolarů, za ním skončil zakladatel Amazonu Jeff Bezos se 194 miliardami dolarů.

Taylor si za to může sama

A co dostalo Taylor na tento prestižní seznam? Její koncertní šňůra “The Eras Tour”. Tři a půl hodiny dlouhé koncerty s více než 44 písněmi, jen v samotných USA navštívilo několik milionů lidí.

Turné zde vygenerovalo podle Bloombergu více než 700 milionů dolarů v prodeji vstupenek. Čtyřiatřicetiletá zpěvačka tak dosáhla odhadovaného mění 1,1 miliardy dolarů.

A je vlastně co slavit?

Bojovníci za rovná práva a příležitosti z těchto výsledků nijak nadšeni nejsou. Podle jejich názoru by se „ohromující bohatství“, které hromadí superbohatí, mělo „rozdělit rovnoměrněji, proporcionálněji a efektivněji“.

"Je naprosto nepochopitelné, že v době, kdy masy světové populace žijí v hrozné chudobě, je několika jedincům dovoleno hromadit takto ohromující bohatství," říká pro deník The Guardian Daisy Pearsonová z iniciativy Global Justice Now.

"To je jim navíc umožněno pouze prostřednictvím vykořisťování. Jejich monopolizace bohatství a zdrojů jim dále umožňuje shromažďovat obrovskou moc a vliv na rozhodnutí, která ovlivňují každodenní život nás všech. Už je toho dost. Měli bychom tyto barony regulovat, aby přestali existovat.“