Je Tucker Carlson klakson Putinovy propagandy?

zdroj: Canva.com

Klaďas, nebo záporák? Tucker Carlson je kontroverzní americká osobnost s obrovským vlivem a dosahem. A teď je opět středem dění. Vyrazil totiž do Ruska natočit rozhovor s prezidentem Vladimirem Putinem.

Interview mělo proběhnout v úterý 6. února. A zveřejněno má být ve čtvrtek večer. Carlson cítí potřebu dát ruskému diktátorovi prostor, americké publikum prý není o dění na Ukrajině a v Rusku dostatečně informováno.

Do Ruska pro pravdu

Tucker Carlson vyvolává velké emoce i rok po svém vynuceném odchodu z Fox News. V rámci svého boje za lepší (a konzervativnější) svět se tentokrát vydal do Moskvy, kde by měl jako první západní novinář od začátku války na Ukrajině udělat rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Už z polemiky, jaký anoncovaný rozhovor rozpoutal, je jasné že interview, která má být zveřejněno ve čtvrtek večer na Carlsonově platformě, bude mít obrovský zásah. A o to právě Carlsonovi jde.

Přiznaný šiřitel konspirací?

Carlson není žádnou nestrannou nezávislou osobností. Má rád Donalda Trumpa, Elona Muska či Viktora Orbána, nesnáší Joea Bidena či kanadského premiéra Justina Trudeaua.

Fascinují ho konspirační teorie a alternativní výklady pravdy. Kontroverzi a negativní emoce vyloženě vyhledává, jsou součástí jeho brandu. Považuje se za jednoho z mála šiřitelů pravdy, velká tradiční média jsou podle něj prolhaná.

Rozchod s Fox News ho neoslabil

Širší publikum nejen v USA Carlsona zná především jako bývalého hvězdného moderátora Fox News, kde měl velkou platformu pro šíření svých názorů a polopravd.

Cesty Carlsona a Fox News se rozešly v roce 2023, když byly v rámci žaloby na Fox News zveřejněny emaily předních zaměstnanců stanice. Bylo z nich patrné, že ve vysílání říkali věci, kterým ani sami reálně nevěřili.

Zastávka v Kanadě a hurá do Ruska

Před odjezdem do Ruska Carlson mimochodem rozdmýchával politické a kulturní války v Kanadě. Tu se snažil svými rozhovory s konzervativci osvobodit od liberálů v čele s premiérem Justinem Trudeauem.

Carlson takto dává prostor svým ideologicky blízkým politikům a ostře kritizuje ty z opačného tábora. A je mu jedno, koho si v daném státě voliči do vrcholných funkcí zvolili. Carlson vás zkrátka osvobodí od všech liberálů a progresivistů, i když to vlastně ani nechcete.

Vyvažuje ukrajinskou propagandu?

Své kolegy novináře Tucker Carlson kritizoval za rozhovory s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, které považuje za šíření propagandy. Američané by prý měli slyšet pohled i druhé strany konfliktu, především kvůli tomu, že do války posílají významné finanční prostředky.

Otázkou je, jak moc vyvážené a relevantní informace z rozhovoru s Putinem vzejdou. Interview v přímém přenosu, tak jako jsme zvyklí v případě Volodymyra Zelenského, ale tentokrát určitě neuvidíme.