Kate má rakovinu: Co se o její nemoci ví?

zdroj: BBC Studios

V pátek 22. března Kate Middletonová, princezna z Walesu, světu oznámila, že trpí rakovinou. Nemoc lékaři zjistili během její lednové operace břišní dutiny. Mlčet už nešlo, a tak se princezna rozhodla o své diagnóze informovat prostřednictvím videa.

Kate Middletonová má ve svých 42 letech rakovinu. V lednu letošního roku podstoupila operaci v oblasti břicha a následující testy odhalily přítomnost rakovinného bujení. Královská rodina o diagnóze v podstatě dva měsíce mlčela. Kate o sobě dala vědět na Den matek začátkem března jen “nevydařenou” fotografií se svými dětmi. A pak až v pátek 22. března zveřejnila video.

Jak Kate utla všechny spekulace

Manželka následníka britského trůnu a trojnásobná matka sedí na lavičce v rozkvetlé zahradě, na sobě má svetr a džíny. Usmívá se a mluví o své nemoci. Má rakovinu a začne docházet na chemoterapii.

Video se vzkazem, který princezna sama napsala a přednesla, obletělo celý svět. Podle BBC mělo toto video za cíl utnout spekulace a zodpovědět alespoň nějaké otázky o zdraví princezny.

Oznámení na videu? Nemyslitelné

Znalci britské monarchie ovšem upozorňují na to, že je celá situace naprosto bezprecedentní. Když před 72 lety trpěl rakovinou plic král Jiří VI., neznali diagnózu ani jeho nejbližší, dokonce ani panovník sám.

Nyní se s rakovinou léčí i samotný král Karel III. Ani u jeho diagnózy veřejnost nezná příliš podrobností. A už vůbec by ho asi nenapadlo, aby sám veřejně o svém zdravotním stavu mluvil.

Kate se uzdraví

Veřejnost každopádně dodnes neví, o jaký typ rakoviny se v případě Kate jedná. Netušíme ani, v jakém stadiu nemoc je. Nicméně chemoterapeutická léčba, kterou se Kate na radu lékařů od konce února podrobuje, je údajně “preventivní”.

Kensingtonský palác ve stručném prohlášení navíc oznámil, že má princezna přes svoji diagnózu dobrou náladu. „Soustředí se na plné zotavení. K oficiálním povinnostem (člena královské rodiny) se vrátí až se souhlasem svého lékařského týmu.“ Také sama princezna Kate ve videu optimisticky konstatuje, že počítá s uzdravením.

Chemoterapie jako prevence?

Z kontextu zveřejněných informací není zřejmé, zda princezna preventivní chemoterapii podstoupí v dalších týdnech v soukromí domova, nebo bude dojíždět ambulantně do některé ze soukromých nemocnic.

Podle lékařů, které citoval britský tisk, celá procedura míří na případné zbylé rakovinné buňky v těle poté, co byl odstraněn samotný nádor. „K takové léčbě se přistupuje, aby se předešlo potenciálnímu šíření poté, co je (zasažený orgán) kompletně odstraněn,“ uvedl v rozhovoru s Financial Times lékař Mangesh Thorat z Queen Mary University v Londýně. Léčba, kterou Kate započala, trvá obvykle čtvrt až půl roku.

Epidemie rakoviny u mladých

Podle vědců mají navíc mladší pacienti všeobecně větší šanci na vyléčení, a tím i na přežití. Jsou obvykle v lepším zdravotním stavu, a tedy i odolnější vůči vedlejším účinkům chemoterapie.

Podle statistik se přibližně polovina Britů, kteří měli diagnostikovanou rakovinu, dožívá nejméně dalších deseti let. Britští onkologové registrují ročně 400 tisíc případů rakoviny, z toho jen deset procent pacientů je mladších 50 let. Polovina všech případů rakoviny se týká věkové kategorie mezi 50 až 75 lety.

Globální studie časopisu BMJ Oncology z roku 2023 ovšem zaznamenala znepokojující narůst mladých pacientů s rakovinou. Za posledních 30 let vzrostl výskyt rakoviny u lidí pod 50 let o alarmujících 79 procent. Nejvyšší počet onkologických pacientů je konkrétně v Severní Americe, Austrálii anebo právě západní Evropě, tedy ve vyspělých částech světa.