Anti aging krémy vyžadují už i desetileté děti

zdroj: Gencraft.com

Od kolika let je čas začít maskovat nedokonalou pleť? Podle britských dermatologů stále více dětí aktivně řeší svůj vzhled. Začínají být posedlé strachem ze stárnutí a po rodičích chtějí drahé anti aging přípravky.

Odborníci přitom varují, že takové produkty mohou dětskou pleť tak akorát poškodit. Daleko víc se vyplatí jednoduchá a prostá péče o pleť.

Sérum proti vráskám už v deseti

Dermatologové po celém světě zaznamenávají nárůst mladých, kteří si do obličeje aplikují botox a různé dermální výplně. Gen Z se tak snaží dohnat virtuální ideál krásy, který propaguje i mnoho influencerů a celebrit.

@ourkenza The best botox you can get at your late twenties is literally a good anti-aging cream. This vegan peptide cream has a powerful wel-aging and cell-repair benefits and can also be a great alternative for retinol especially if it irritates your skin. Ad ~ but who doesn’t love haruharu products 😭❤️ . .. …@haruharu wonder #haruharuwonder #haruharupeptidecream #retinolalternative #koreanskincare #amazonfinds #tiktokmademebuyit #skincare #skincaretips #kbeauty #peptide #retinol ♬ original sound - Kenza 켄자

Touha po dokonalosti ale začíná i u dětí. Některé z nich už v deseti letech prosí rodiče, aby jim kupovali krémy proti stárnutí.

Dětem přípravky škodí

Britští dermatologové podle deníku The Guardian uvádějí, že už i děti ve věku 10 let aktivně řeší vzhled. Na rodiče pak vyvíjejí nátlak, aby jim kupovali drahé anti aging přípravky, které jim mají pomoct v boji proti stárnutí.

Odborníci ale varují, že takové produkty mohou dětskou citlivou pokožku poškozovat. Daleko prospěšnější je jednoduchá pravidelná péče o mladou pleť. Jde například o její čištění či používání opalovacího krému.

Posedlost stárnutím

Dermatologové jsou rovněž znepokojeni tím, že tento trend je z velké části způsobený sociálními sítěmi, které zejména mladým dívkám takovéto produkty nabízejí. Děti se poté stávají “posedlé stárnutím“.

Například dermatoložka Anjali Mahtoová pro The Guardian potvrdila, že se s dětmi, kteří se snaží svojí dokonalou pletí bojovat proti stárnutí, setkává i na své klinice čím dál častěji.

„Většina dětí je silně ovlivněna sociálními sítěmi, zejména TikTokem. A taky influencery, kteří ukazují svou každodenní péči o pleť nejčastěji za pomoci luxusních kosmetických značek,” říká pro britský deník Mahtoová. “Zároveň se tyto děti snaží udržet krok se svými kamarády. A jakmile se jim například objeví akné, začnou brát směsici vitamínů, která mladé pleti může naopak uškodit.”

Starejme se, ale s mírou

Na TikToku se objevují komentáře o deseti- až dvanáctiletých dívkách, které údajně žebrají u svých rodičů o drahou pleťovou kosmetiku v řetězcích, jako jsou Sephora či Ulta. Dívky, které tyto výrobky kupují, se také ptají, zda jsou vhodné pro jejich pleť.

"Je skvělé starat se o svou pleť. Ale všeho s mírou. Používání všelijakých produktů dohromady mladé pokožce akorát ubližuje,” říká k tomu Mahtoová. „Nejen že to je drahé, ale většinu z toho dítě ve skutečnosti ani nepotřebuje. Nejprve by měl člověk nechat svou pleť vyvinout, poté zjistit, jaký typ pleti vlastně má, a až na základě toho vyrazit do drogerie,” uzavírá.