Kdo se sjede na sjezdy ODS a SPD?

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

ODS o víkendu čeká kongres, SPD zase takzvaná celorepubliková konference. Hnutí Tomia Okamury bude kromě volby nového vedení také vzpomínat na zesnulého poslance a neúspěšného prezidentského kandidáta Jaroslava Baštu.

K výrazným změnám by každopádně nemělo dojít ani v jednom z těchto uskupení. Před evropskými volbami by to nedávalo smysl. Naprosto rozdílná bude naopak jejich předvolební rétorika. Vládní ODS se bude spíš chválit, SPD bude vládu tvrdě kritizovat.

Zásadní změny se nečekají

Budete o víkendu sledovat kongres ODS v Ostravě, nebo spíš celorepublikovou konferenci SPD v Praze? Zřejmě ani jedno. K žádným zásadním změnám by ani v jedné straně před evropskými volbami dojít nemělo.

Petr Fiala popáté obhájí mandát předsedy ODS. Část strany je jistě nespokojena se slabými preferencemi a zapojováním ODS do koalice SPOLU, na sestřelení předsedy to ale není. Spíš můžeme čekat, že dojde k nějaké změně v předsednictvu. To se v SPD neočekává. Hnutí se ale může těšit na osobní účast bývalého prezidenta.

Zeman trumfem SPD?

Předsedou SPD zůstane Tomio Okamura, krýt záda z pozice dvojky by mu měl nadále Radim Fiala. Do evropských voleb jde SPD s Trikolorou, podle průzkumů si jde koalice pro dvouciferný výsledek. Není tedy žádný významný důvod ke změnám.

Příjemným zpestřením konference bude pro SPD osobní účast bývalého prezidenta Miloše Zemana, který se postupem času straně ideologicky a hodnotově stále více přibližuje. Podpora podobných známých osobností je pro SPD výhodou v boji s menšími národoveckými stranami.

Klause u ODS nečekejte

A co další bývalý český prezident Václav Klaus? Dříve bychom ho jako zakladatele a bývalého předsedu čekali u ODS, se stranou se ale “ideologicky” rozešel už v roce 2008. Svou roli nakonec také sehraje u SPD, na konferenci se bude přehrávat jeho videozdravice.

Občanští demokraté ale nemusí smutnit. Současné názory bývalého prezidenta jsou naprosto v rozporu s politikou strany. Dříve silné klausovské křídlo ve straně už prakticky vymřelo. ODS tak na svém kongresu přivítá předsedy vládních koaličních partnerů.

Střet dvou světů

Zajímavé bude sledovat rozdíl v rétorice na obou sjezdech. ODS bude obhajovat svou účast ve vládě, bude se mluvit o tom, co se vládě (a především ministrům ODS) podařilo. SPD naopak pojede ráznou protivládní rétoriku, po dalších volbách do sněmovny si myslí na historicky první účast ve vládě. Rozdílnou rétoriku můžeme čekat i ohledně hodnocení směřování EU, tady ale nebude rozdíl tak patrný. Unii totiž bude muset v kampani kritizovat i ODS v rámci koalice SPOLU, ale samozřejmě z trochu jiných pozic než SPD.
Když nevíš co, udělej sněm

Kongresy, sněmy, sjezdy a konference politických stran a hnutí se dělají nejen kvůli nutnosti a potřebným změnám, ale také kvůli získání mediálního prostoru a pozornosti. Přenos a doprovodné výstupy poběží nejen na vlastních komunikačních kanálech stran, ale také na veřejnoprávní televizi.

Urvat si pro sebe tolik mediálního času je v dnešní informacemi zahlcené době stále složitější. Pozitivní navíc je, když se tyto události pořádají v situaci, kdy jsou strany jednotné a nerozhádané. Pro voliče je pak pozitivní, že o víkendu má být letní počasí. Kongres a konferenci tedy nebude tak nesnadné oželet.