Jak Zeman a Klaus vylepšují vztah se Slovenskem

zdroj: ČTK / Mikula Martin

Česko-slovenské vztahy v současné době procházejí mírnou krizí. Vstřícný přístup slovenského premiéra Roberta Fica a jeho ministrů k Rusku se nelíbí české vládě. Ta proto zrušila společné mezivládní konzultace.

Proti tomu ostře protestuje česká opozice i bývalí čeští prezidenti Zeman a Klaus. Václav Klaus už na Slovensko vyrazil, aby tamního premiéra přesvědčil o naší náklonnosti. Tým Miloše Zemana je o něco pomalejší a návštěvu Bratislavy teprve chystá.

Staří dobří známí

To, jak je česká společnost rozdělená, slyšíme neustále. A to v mnoha důležitých politických i společenských tématech. Současní a vlastně i bývalí přední čeští politici ukazují, že to platí i v otázce vztahu ke Slovensku.

Do jednoho “tábora” zde patří současná Fialova vláda, která kvůli nadbíhání slovenské vlády Rusku omezuje spolupráci. Druhý tábor, který reprezentuje opozice a bývalí prezidenti, naopak hájí Roberta Fica. A vyrážejí na demonstrativní setkání.

Drama jak na střední

Ve výsledku tahle tahanice o Slovensko připomíná drama na střední škole, “kdo je s kým větší kamarád”. Slovenský premiér Fico dorazil do Česka na setkání premiérů V4, setkání s premiérem Petrem Fialou si protrpěl, aby následně s maďarským premiérem Viktorem Orbánem vyrazil za bývalým prezidentem Milošem Zemanem do jeho ložnice. Zeman mu tuhle srdeční návštěvu chce očividně vrátit.

Trochu vidle mu do toho hodil jeho předchůdce na Hradě Václav Klaus. Ten si pospíšil a Bratislavu navštívil už v pondělí 11. března. V Bratislavě pak prohlásil, že vztahy se Slovenskem nesmí narušit “žádná politická reprezentace”.

Kdy do Bratislavy vyrazí i Miloš Zeman, zatím není jisté. Podle Deníku N tým exprezidenta dává cestu dohromady už dva týdny. Ve hře je prý i návštěva prezidentského kandidáta Petera Pellegriniho a jednání se má zúčastnit i Zemanův někdejší poradce Martin Nejedlý, který byl (či možná ještě je) v hledáčku tajných služeb kvůli vazbám na Rusko.

Šimečka napravoval dojem

A to ještě ve hře “kdo s kým víc kamarádí” není všechno. V Praze se už 8. března za českými vládními politiky stavil slovenský opoziční lídr Michal Šimečka. Českým vládním politikům chtěl dokázat, že Slovensko není pouze Robert Fico.

Se Slovenskem je podle něj stále potřeba počítat jako s proevropským partnerem. Šimečka s Ficem nedávno prohrál v parlamentních volbách, nyní je tedy v roli hlavního opozičního kritika současné slovenské vlády.

Tichá schůzka?

V záplavě různých schůzek a silných vyjádření tak trochu zapadá, že Česká republika se Slovenskem diplomatické styky vlastně vůbec nepřerušila. Zatím nedošlo ani k přerušení potkávání se na formátu V4.

Česká vláda se ale nechce nadstandardně scházet se svými slovenskými kolegy, kteří se následně potkávají s představiteli ruského státu. Mohlo by se totiž stát, že by se na takové schůzce hlavně mlčelo.