Proč mladí fandí Palestině

zdroj: ČTK / AP / Bill Clark

Konfliktu mezi Izraelem a hnutím Hamás se věnuje kdekdo. Za své si téma vzali i studenti. A ti američtí dost radikálně. Protesty v kampusech tamních univerzit proti izraelské operaci v Gaze se aktuálně velmi vyostřují, zatýká při nich už i policie.

Nejnovější průzkum ukazuje, proč jsou mladí lidé spíš na straně Palestiny. Mocný stát Izrael berou jako utlačovatele a ze své podstaty prostě fandí slabšímu. Tento názor zastává i řada českých celebrit. Některé se účastní propalestinských demonstrací a některé také šíří o konfliktu dezinformace.

Násilí na univerzitách

Univerzitní půda byla vždy místem, kde se v diskuzi střetávaly různorodé myšlenky i názory. Největší zbraní zde bylo slovo, nikoliv hrubá síla. V USA i jinde ve světě však aktuálně velmi rezonuje otázka Izraele a Palestiny.

Protesty v kampusech proti izraelské operaci v Gaze se velmi vyostřují, zatýká při nich už i policie. Nejnovější americký průzkum ukazuje, proč jsou mladí lidé spíš na straně Palestiny a nebojí se na podporu svého názoru použít i násilí.

Fandíme slabšímu

V průzkumu RMG Research, který zaštítila křesťanská organizace Summit Ministries, se objevila zásadní otázka, zda si lidé myslí, že je bohatství státu Izrael a vojenská síla vůči hnutí Hamás nespravedlivá. Nadpoloviční většina (58 procent) Američanů se nedomnívá, že by moc státu Izrael měla být brána jako nespravedlivá. Respondentů z věkové skupiny 18 až 24 takto ovšem odpovědělo jen 42 procent. A protože je Izrael mocnější, mladí ho vnímají jako utlačovatele.

Stydíme se za to, že jsme silnější

Prezident organizace Summit Ministries Jeff Myers čte výsledky průzkumu jasně. „Tady vidíme logický výsledek vzdělávacího systému, který učí studenty vidět svět optikou rasového utlačování,“ řekl pro magazín Newsweek. "Příslušníci Gen Z se tak moc stydí za to, že jsou Američané, až se velká část z nich stává stoupenci teroristů," dodává Myers.

Průzkum vyšel v době, kdy na konci dubna Kolumbijská univerzita kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých kampusech Yaleské a Newyorské univerzity policie zatkla desítky lidí protestujících proti válce v Pásmu Gazy. Mnoho prestižních amerických univerzit se od začátku války mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás potýká s nárůstem antisemitismu i protiislámských nálad.

Ani čeští studenti Izraeli nefandí

Také v České republice studenti současný konflikt aktivně řeší. V pondělí 22. dubna se v oknech budovy Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM) objevily palestinské vlajky.

Stalo se tak bez vědomí a souhlasu vedení univerzity, která studenty vyzvala, aby vlajky okamžitě odstranili. V Praze se již konalo několik demonstrací na podporu Palestiny. Na nich jsou často viděni mladí lidé i známé osobnosti nesoucí transparenty s hesly jako „Free Palestine“ nebo „From the river to the sea, Palestine will be free“. Na sobě nosí šátky, kterým se říká „palestina“.

Celebrity o konfliktu

Není tomu tak dávno, co i slavný český zpěvák Tomáš Klus, kterému je už ovšem sedmatřicet, na svém facebookovém profilu zveřejnil video, ve kterém kritizuje Izrael a vyzdvihuje palestinské oběti. Ani se však nezmínil o teroristickém hnutí Hamás, které současný konflikt vyvolalo, v Izraeli zabilo přes tisíc lidí a přes sto rukojmích dodnes vězní.

Klus argumentoval mylnými nebo zavádějícími informacemi. Fake news o Izraeli šíří také další světoví umělci. Odborníci už ostatně dlouho poukazují na to, že příval virálních dezinformací spojených s tímto konfliktem je bezprecedentní.