Soud: Trump není pro prezidentský úřad způsobilý

Donald Trump není způsobilý k tomu, aby kandidoval na prezidenta USA. Rozhodl tak nejvyšší soud v Coloradu.

Jeho jméno má být v tomto státě vyloučeno z volebních lístků v prezidentských primárkách. Soud tak rozhodl kvůli násilnostem v sídle kongresu v lednu 2021, které Trump rozpoutal svým tvrzením o “ukradených volbách”.

Bývalý prezident Donald Trump není způsobilý znovu vykonávat svou někdejší funkci, rozhodl nejvyšší soud státu Colorado. Trumpa diskvalifikoval z hlasování v prezidentských primárkách v tomto státě.

Soud tak rozhodl s odvoláním na 14. dodatek americké ústavy kvůli exprezidentově podílu na násilnostech v sídle kongresu z 6. ledna 2021. Trumpovi právníci uvedli, že se proti diskvalifikaci odvolají k nejvyššímu soudu USA.

Zúčastnil se povstání

Rozhodnutí nejvyššího soudu v Coloradu činí z Trumpa prvního prezidentského kandidáta v historii Spojených států, který je považován za nezpůsobilého ucházet se o Bílý dům. Navíc tak činí podle ustanovení americké ústavy, které je jen velmi zřídka používané. Toto ustanovení zakazuje zastávat úřad lidem, kteří se v minulosti v USA zapojili do „povstání nebo vzpoury“.

Rozhodnutí coloradského soudu se vztahuje pouze na nadcházející republikánské primárky v tomto státě, ale verdikt by mohl ovlivnit i Trumpův status pro prezidentské volby v listopadu 2024. Coloradský nejvyšší soud dále uvedl, že odkládá účinnost svého rozhodnutí nejméně do 4. ledna 2024, aby umožnil odvolání. Verdikt se každopádně nevztahuje na státy mimo Colorado. Podobné pokusy odstranit Trumpa z primárek již dříve neuspěly v Michiganu, Minnesotě a New Hampshiru.

Je to kampaň!

Za Trumpa se postavila republikánská strana, která verdikt využívá pro svou kampaň. Výrok soudu je podle ní nelegitimní a je důkazem „právního spiknutí“ proti exprezidentovi.

I další republikáni, kteří se ucházejí o kandidaturu na prezidenta, uvedli, že Trumpa chtějí porazit díky hlasům voličů, a tento způsob vyřazení svého protikandidáta neuznávají.