Volby

Mladí definují volby jako důležitý prostředek pro vyjádření svého hlasu a ovlivnění politických rozhodnutí. Volby považujeme za příležitost k zapojení se do demokratického procesu a prosazování změn ve společnosti. Je třeba klást důraz na jejich transparentnost, inkluzivitu a důležitost informovaného rozhodování při účasti ve volbách.

Spisovatelka: I Habsburkové si stěžovali. Jako Češi

Na festivalu United Islands of Prague jsme mluvili mimo jiné i s holandskou novinářkou a spisovatelkou Caroline de Gruyterovou. Do Prahy přijela představit svoji novou knihu, která nese název Lepší už to nebude, cesta po evropské unii a habsburské říši.

Trump brzdí: Můžou potraty rozhodnout volby?

Potraty jsou v mnoha zemích žhavé politické téma. V USA je teď zákaz potratů předmětem mnoha sporů, a to nejen mezi republikány a demokraty. Toho si je už vědom i exprezident Donald Trump, který se chce po čtyřech letech vrátit do Bílého domu.

Trumpa pomalu opouštějí voliči generace Z

Do prezidentských voleb v USA zbývá necelých osm měsíců. Kampaň obou hlavních kandidátů je v plném proudu. A Donald Trump i Joe Biden si snaží naklonit také voliče generace Z.

Motoristé, Stačilo? Kdo taky sází na evropské volby

Na začátku června nás čekají volby do Evropského parlamentu. Zájem voličů o ně nebývá příliš velký. A menší je i jejich loajalita k "velkým" stranám, které volí v parlamentních či krajských volbách.

Slovensko před druhým kolem: Co rozhodne?

V prvním kole slovenských prezidentských voleb zvítězil Ivan Korčok. Ve druhém kole se mu 6. dubna postaví Peter Pellegrini. Rozhodnout může mimo jiné i to, jak se k druhému kolu postaví voliči Štefana Harabina, který skončil třetí.

Slovensko volí prezidenta: Jak na tom země je?

Slováci si v sobotu v prvním kole začnou volit nového prezidenta. Do druhého by měli postoupit Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Politicky je země rozložená a vítězství Roberta Fica v parlamentních volbách atmosféře nepomohlo.

Komu nejlíp sednou témata evropských voleb?

Volby do Evropského parlamentu proběhnou už letos v červnu. I když je v Česku politická situace napjatá, očekává se u nich tradičně slabší účast. Hlavními tématy mají být migrace, bezpečnost a zelená politika.

ANO je na rekordu. Fiala burcuje proti populismu

Hnutí ANO by podle agentury Kantar drtivě vyhrálo volby s dvojnásobným ziskem oproti koalici SPOLU. To je zpráva, která vyvolala reakci premiéra Petra Fialy na platformě X. Premiér voliče varuje před sázkou na populisty a líbivá hesla.

Naposledy k národu: Projev o stavu unie Bidenovi sednul

Podpora Ukrajině, Severoatlantické alianci a ochraně klimatu. To jsou pro nás Evropany hlavní výstupy projevu amerického prezidenta Joea Bidena o stavu unie.

Biden a Trump? Opakované finále je o krok blíž

Americké primárky jsou už prakticky rozhodnuté. Vítězně z nich vyjdou současný prezident Joe Biden a bývalý prezident Donald Trump. Ameriku tedy čeká souboj, který si opravdu nepřála vidět znovu. Nic ale není definitivní.

Median: Piráti přeskočili ODS. Co to znamená?

Lednový průzkum Medianu nepotěší ODS, přeskočili ji totiž Piráti. A to především díky mladým voličům a znechucení voličů SPOLU. Současné vládní strany by podle průzkumu nedaly dohromady potřebných 101 mandátů pro sestavení vlády. 

Rozložené ANO? Komu vadí koalice s SPD

Hnutí ANO vede v průzkumech, po volbách do sněmovny v příštím roce chce postavit svou vládu. Jako přirozený koaliční partner se nabízí SPD, se kterou je hnutí momentálně v opozici a časté názorové shodě.

Semknou Putinovy volby ruskou opozici?

Ruské prezidentské volby se blíží, překvapení se ale nečeká. Demokratická opozice voliče sice vyzývá k účasti ve volbách, několik jejích kandidátů ale už dostalo od volební komise stopku. Prezidentem bude opět zvolen Vladimir Putin.

Co týden dá? V čase předem rozhodnutých voleb

Koho asi tak zvolí? Nadcházející týden  je zajímavý asi jen tím, že se v něm koná několik volebních úkonů, u nichž jsou již dopředu známí vítězové.

Čeho se bojí republikáni? Spiknutí jménem Taylor Swift

Po sociálních sítích v USA se šíří konspirační teorie o tom, že zpěvačka Taylor Swift je skrytým trumfem Demokratické strany, který má pomoct Joeu Bidenovi, aby se udržel v Bílém domě.

Pohřbí Gen Z americké republikány?

Republikánům vadí gayové, gayům zase republikáni. A čím víc mladých se identifikuje jako příslušníci LGBTQ+ skupiny, tím víc Republikánská strana v USA ztrácí.

Nejvíc peněz na eurovolby dá hnutí ANO

Politické strany hodlají dát do kampaně k evropským volbám, které proběhnou 7. a 8. června, i desítky milionů korun. Největší částku plánuje utratit hnutí ANO, to by se mělo přiblížit zákonnému limitu 50 milionů korun.

Vyhecuje mladé k evropským volbám Taylor Swift?

Místopředseda Evropské komise Margaritis Schinas požádal americkou zpěvačku Taylor Swift, aby mobilizovala mladé Evropany k volbám. Svého vlivu a slávy a by takto podle něj mohla využít během evropské šňůry svého turné The Eras Tour.

Soud: Trump není pro prezidentský úřad způsobilý

Donald Trump není způsobilý k tomu, aby kandidoval na prezidenta USA. Rozhodl tak nejvyšší soud v Coloradu.

Povinné halušky a hon na fiktivní migranty

Co se to děje u sousedů? Ficova nová slovenská vláda zatím vyvolává především zdvižená obočí a posměch ze zahraničí.