Trávit den v posteli? Mladé chytil trend nicnedělání

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Máte potřebu se jen válet v posteli a užívat si sladkého nicnedělání? Pak jste součástí velkého trendu, který teď letí mezi mladými. Ale pozor! Tato forma pasivního odpočinku zvaná bed-rotting může také poukazovat na hlubší problémy, se kterými je potřeba začít včas něco dělat.

Jaký nejžhavější trend generace Z nyní cloumá sociálními sítěmi? Říká se mu „bed-rotting“ a spočívá v tom, že trávíte hodiny zalezlí v peřinách, odpojeni od chaosu okolního světa.

Mladí dospělí zkrátka využívají pohodlí svých postelí a vyhýbají se každodennímu shonu. Součástí trendu je i dlouhodobé zanedbávání stlaní postele, ale patří k němu i vyhýbání se výměně povlečení. Na platformách, jako je TikTok, je nyní tento fenomén horkým tématem.

Protipól kultury spěchu

Kde nastal ten náhlý posun od kultury, v níž se honíme za úspěchem, ke kultuře povalování v posteli? Zdá se, že je to ze strany mladých reakce na výzvy dnešního světa, mezi něž patří rostoucí životní náklady, společenský tlak a nedosažitelné ideály, které prezentují sociální sítě.

Doktorka Jessi Goldová, odbornice na psychiatrii z Washingtonské Univerzity, upozorňuje, že “postelové povalování” neboli “bed-rotting” často pramení z hlubokého vyčerpání a stresu.

Trocha odpočinku neuškodí?

Někdy si prostě potřebujeme odpočinout, že? Ale je tu jeden háček. Zatímco občasné lenošení je naprosto normální, nadměrné oddávání se tomuto životnímu stylu může být podle magazínu Health známkou hlubšího problému.

Bed-rotting totiž není tolik o odpočinku jako o pasivní aktivitě v posteli. Často je sklon k takovému způsobu trávení času známkou vyhoření nebo depresí z práce, školy, rodinných povinností či společenských aktivit.

Je lenošení prospěšné?

Podle předních psycholožek z Kolumbijské univerzity Courtney DeAngelisové a Nicole Hollingsheadové není hnití v posteli jen neproduktivní lenošení. V umírněné míře může poskytnout potřebnou relaxaci, zejména těm, kteří mají náročné zaměstnání.

Čas v posteli na nabrání nových sil může pomoci proti stresu a vyčerpání a nabízí odpočinek bez pocitu viny z neplnění rostoucích očekávání dnešní kultury spěchu. Takže si klidně dopřejte čas strávený v posteli. Není to lenost, je to péče o sebe sama. Co myslíte, je generace Z líná, nebo jen definuje, co pro ni znamená žít v dnešním moderním světě?