Trumpova Truth Social je na burze. A je to úspěch

zdroj: Facebook FoxNews.com

Donald Trump si potenciálně může vydělat až několik miliard dolarů. Jeho sociální sít Truth Social úspěšně vstoupila na burzu, a to především díky nadšeným a loajálním podporovatelům.

Neúspěšná a prodělečná sociální síť tak slaví překvapivý úspěch. Podle odborníků může brzy dojít k razantnímu propadu, který nové vlastníky akcií nemile překvapí. Trump navíc své akcie nemůže okamžitě prodat s velkým ziskem.

Jak dlouho jí to vydrží?

Sociální síť Truth Social vstoupila přes mediální a technologickou společnost Trump Media & Technology Group Donalda Trumpa na burzu. A zatím se jí podle CNN daří nad očekávání dobře.

Její přidaná hodnota totiž kromě přítomnosti bývalého prezidenta není příliš velká. Příznivci Trumpa ale opět ukázali, že za svým prezidentem stojí a podpořili ho i na burze. Odborníci ale varují, že současný stav je dlouhodobě neudržitelný.

Peníze budou potřeba

Pro Trumpa se jedná o výjimečnou událost, část jeho impéria vstoupila na burzu po třiceti letech. Bývalý americký prezident si ale nyní prochází opravdu zvláštním obdobím. Kdy jindy by měl tedy zkoušet nové věci.

Trump se snaží vrátit do Bílého domu, ale také zůstat na svobodě. Čelí řadě soudů, které jsou pro něj ekonomicky náročné. Na jeho právní výdaje padají obrovské částky, které by se jistě lépe využily v předvolební kampani.

Opět podrželi svého vůdce

Trump spoléhá na své loajální podporovatele, ze kterých již několik let systematicky ždíme peníze. V merch proměnil prakticky všechno, nyní dokonce nabízí speciální bibli za 60 dolarů. Každá krize pro něj evidentně představuje také příležitost.

A právě loajalita a podpora jeho fanoušků má stát za dobrým začátkem na burze. Truth Social na tom totiž reálně není příliš dobře, negeneruje zisk a stojí hodně peněz.

Zkasíruje miliardy?

Potenciálně by si Trump mohl přijít na několik miliard dolarů, které by vzhledem ke svým nákladům jistě ocenil. Není to ale tak jednoduché. Pravidla jsou nastavena tak, aby vlastníci většího množství akcií nemohli okamžitě prodávat, pro Trumpa by se tak jednalo spíš o budoucí zisk.

V případě další prohry s Joe Bidenem tak na Trumpa mohou alespoň čekat hezké peníze na důchod.

Další meme stock?

Podle odborníků se jedná o další případ takzvaného meme stocku. To znamená, že akcie firmy prudce narostly bez jakéhokoli racionálního důvodu kromě nadšení uživatelů na sociálních sítích. Otázkou tedy je, jestli si nadšení uživatelé Truth Social do budoucna nezadělali na velký průšvih.

Nebylo by to poprvé, kdy by je jejich modla vyhecovala k něčemu, čeho později litují. Ať už se jedná o finanční ztrátu, nebo pobyt ve vězení po neúspěšném pokusu o puč.