Co znamená zákaz TikToku v USA

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Americká Sněmovna reprezentantů o víkendu drtivou většinou odhlasovala zákaz TikToku. Návrh nyní putuje do Senátu a poté k prezidentu Joeu Bidenovi. Vlastník TikToku, firma ByteDance, bude zřejmě muset svůj podíl ve firmě do devíti měsíců prodat, jinak bude aplikace v USA plošně zakázaná.

Podle amerických politiků TikTok v současné podobě a vlastnické struktuře představuje bezpečnostní riziko, obávají se zneužívání dat uživatelů ze strany Číny.

Jde pouze o změnu vlastníka?

Spojené státy jsou o krok blíž k zákazu TikToku. Návrh prošel Sněmovnou reprezentantů, nyní putuje do Senátu. Následný podpis prezidenta Bidena by měl být pouhou formalitou. Co by to ale pro TikTok reálně znamenalo?

Vlastníkem sociální sítě je čínská společnost ByteDance, která by v případě schválení americké legislativy musela TikToku v USA během devíti měsíců prodat. Pokud by ho neprodala, došlo by jednoduše k odstranění aplikace z amerických distribučních platforem.

Drtivá většina pro zákaz

Ve Sněmovně reprezentantů pro zákaz TikToku hlasovala drtivá většina politiků. Schválen byl poměrem 360 ku 58. Prezident Joe Biden sice v březnu 2023 nařídil federálním úřadům do 30 dnů odstranit aplikaci ze všech vládních zařízení, ale sám se letos v únoru stal jeho uživatelem.

Očividně kvůli volbám a oslovení mladší generace. Zákaz používat TikTok mají každopádně veřejní činitelé ve více než polovině amerických států.

Nástroj hybridní války?

TikTok pro Američany představuje bezpečnostní riziko, obávají se vykrádání dat amerických uživatelů pro zpravodajské a dezinformační účely Číny. Čína je pro USA velkým rivalem v mnoha oblastech, vzájemné vztahy se vyhrotily především za vlády bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Biden možná zmírnil rétoriku, souboj dvou velmocí ale pokračuje. A data i technologie v něm samozřejmě hrají obrovskou roli. Spojené státy se už evidentně nechtějí dívat na to, jak Čína využívá jejich slabiny.

Indie, Evropská komise a brzy i EU?

S TikTokem ale nemají problém jen v USA. V roce 2020 byl zakázán v Indii, na pracovních i soukromých telefonech ho mají zakázaný i zaměstnanci Evropské komise. Stejnou cestou se vydal i Evropský parlament.

V EU se navíc po vzoru USA hodně diskutuje o případné regulaci, nebo dokonce zákazu aplikace i pro běžné uživatele. Něco podobného by jistě bylo vhodné udělat před evropskými volbami, kampaň na TikToku ovládla krajní pravice a euroskeptičtí populisté. Na to je ale bohužel trochu pozdě.

ByteDance se brání

Není překvapením, že se zákazu TikToku firma ByteDance brání. Odkazuje se na porušení svobody slova a podnikání. S daty svých uživatelů údajně nakládá bezpečně a transparentně, rozhodně je prý nepoužívá ke špionáži. Firma poukazuje také na to, že byl návrh protlačen během projednávání ostře sledovaných zákonů o zahraniční pomoci Ukrajině a Izraeli.

Zatím není jasné, jak by se firma v případě definitivního schválení zákona zachovala. Pokud by nestihla prodat svůj podíl za stanovených devět měsíců, může ještě dojít k prodloužení lhůty o tři měsíce. Číňané by ale už během těch devíti měsíců museli ukázat, že platformu skutečně prodat chtějí.