Už zase utrácíme. Máme se tedy tak špatně?

zdroj: Petr Horník / Právo / Profimedia

Skončí v Česku špatná nálada a strach z budoucnosti? Češi začínají utrácet i za věci, které nejsou životně důležité. Zájem o sportovní a kulturní akce i dovolenou v zahraničí je rekordní. Evidentně se tedy nemáme tak špatně, jak se nás o tom někteří snaží přesvědčit.

Pro vládu by to měla být před sérií voleb dobrá zpráva, bude ale muset vyhrát komunikační bitvu s opozicí. Politické kampaně jsou totiž založeny na skepsi a blbé náladě.

Ceny padají, protesty pokračují

V posledních letech a měsících se v Česku opět hodně mluvilo o špatné náladě. Na českou společnost objektivně tvrdě dopadla covidová i následná energetická krize vyvolaná ruskou invazí na Ukrajinu.

Vysoké ceny energií a zvýšená inflace kazily život jednotlivcům, rodinám i firmám. V dobré kondici nebyl ani stát. Jsme na tom ale opravdu pořád tak špatně, jak se nás o tom snaží přesvědčit někteří politici a organizátoři nekonečných protestů? Nebo jsou těžké měsíce za námi?

Strašení jako strašák ekonomiky

Do stavu ekonomiky se projevují nejen reálné události, ale také nálady obyvatel. Strach a blbá nálada mají negativní dopad na ekonomiku, lidé totiž neinvestují a šetří. Méně peněz pak mají obchodníci, firmy, výrobci i stát.

Pozitivně naladěná společnost naopak utrácí a dává vydělat, peníze i ekonomika se tak točí. Proto je strašně důležité lidi zbytečně nestrašit a nedusit si vlastní ekonomický růst. Část politické scény má ale na strašení do velké míry postavený politický program. Pokud uvěříme, že se máme špatně, může to tak i skončit.

Kdo táhne čísla vzhůru

Z věčného stěžování jsme si tak trochu udělali národní sport. Pořád se máme špatně, někdo nám škodí a jinde se mají lépe. Čísla ale mluví jasně. Sportovní i kulturní události v Česku hlásí nadstandardní účast a příjmy.

Boom zažívá fotbalová liga, útok na historický rekord v účasti hlásí i české v mistrovství v hokeji. Lidé opět utrácí peníze, inflace se konečně znovu pohybuje od dvou do tří procent. Jistě. Můžeme namítnout, že všichni neutrácí stejně. Nebo že útratu na mistrovství světa v hokeji táhnou zahraniční turisté. Jisté ale je, že utrácíme více. A to za věci, které jsou zbytné.

Rekordní zájem o dovolené

Nerovnost tu byla, je a bude. Zahraniční turisté v Česku nyní opravdu i díky hokeji utrácí větší sumu peněz. Jak jsou na tom ale Češi? Podívejme se na nejnovější údaje cestovních kanceláří. Zájem o dovolené je rekordní. Učíme se cestovat do vzdálenějších a dražších destinací.

Zahraniční dovolená se pro Čechy stala prakticky samozřejmostí, už to není výsadou “těch opravdu bohatých”. Ekonomové navíc potvrzují, že Češi více utrácí za zábavu a volný čas. A to je jasný signál, že se významná část společnosti prostě a jednoduše má dobře.

Kdy si přestaneme okopávat kotníky?

Vyčítat politikům vyvolávání špatné nálady je složité, v boji o moc to prostě dělají všichni. Napříč politickým spektrem, podle aktuálního rozpoložení sil. Stejně těžké je to i s odbory, které mají na protestu a vyvolávání negativních emocí založené své fungování.

Teď například vzhledem k vyhrocení situace na Slovensku po atentátu na Fica zrušily své protesty, vládu vyzývají k jednání. To zní celkem pozitivně. Pro Českou republiku by bylo dobré, kdyby se všichni důležití aktéři uklidnili, umoudřili a kopali za jeden tým.

Blíží se ale série voleb, takže na to zapomeňte. A připravte se na to, že si budete na dovolené v Egyptě číst o tom, jak se v Česku máme špatně.