Čím se teď baví Gen Z? Vyšíváním

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Na čem vyšíváte? Gen Z pozvedla řemeslo vyšívání na novou úroveň. Už to není jen “jednoduchý” způsob, jak zahnat nudu. Vyšívání se nyní bere jako další prostředek k seberealizaci a k udržitelnosti.

Upcykluje se jím oblečení a zároveň světu ukazuje jedinečnost autora. Díky tomu mají poté mladí lidé vztah ke svému oblečení a nevadí jim do něj investovat čas i své úsilí.

Výšivky nás dělají jedinečnými

Z tradičního řemesla, kterým bylo vyšívání po staletí, se nyní podle BBC stává aktivita, kterou příslušníci Gen Z vydávají signál do světa. A ne jen tak ledajaký. Nová mladá generace bere vyšívání jako prostředek k seberealizaci.

@er.embroidery

✿ Moon Hand Embroidery

♬ Genesis - Grimes

Ekologicky jím vylepšuje staré oblečení a její příslušníci zároveň světu ukazují i to, jak jsou na rozdíl od předešlých generací jedineční.

Nový šmrnc i udržitelnost

Už je to skutečně dávno, kdy upravené dámy v krinolíně sedávaly u ohně a smutně vyšívaly kapesníčky, protože jiná zábava v té době ani nebyla.

Nová londýnská výstava Unravel: The Power and Politics of Textiles naopak demonstruje, že zájem o toto řemeslo stále roste. A to nejen v muzeích, ale i v dílnách, ženských kruzích a samozřejmě také v luxusní módě.

Osobní vztah s vlastním oblečením

Stará košile se dá ozdobit výšivkou, a vznikne tak nový originální kousek. Dodá všem módním kouskům nový šmrnc a prodlouží tak jejich životnost. Zkrátka přesně v duchu trendu slow fashion, zní ostatně poselství výstavy Unravel.

A trend se samozřejmě přesunuje i na sociální sítě. “Je zábavné vzít něco, co bylo sériově vyrobeno a vnést do toho svou vlastní osobnost,” popisuje vyšívání influencerka Tessa Solomonsová, která se věnuje upcyklaci.

Upcyklace se v módě projevuje tak, že prodlouží životnost určitého materiálu nebo kusu oblečení. To se vylepší například použitím jiného kusu látky, nejlépe z nepotřebného oblečení nebo z vyřazeného materiálu, či právě došitím různých ornamentů či vzorů.

"Vyšíváním za účelem upcyklace vystupujete mimo klasickou spotřebitelskou kulturu. Identifikujete se tím jako někdo, kdo má vztah ke svému oblečení a je do něj připraven investovat čas i úsilí,” dodává Solomonsová.

Co budete vyšívat vy?

A jak s vyšíváním vůbec začít? Pro začátečníky je prvním důležitým krokem výběr motivu. Solomonsová například doplňuje své oblečení drobnými postavičkami. Její inspirace? Přírodní svět.

"Návrhy přírody jsou prostě úžasné. Například drobní mořští tvorové, kteří mají ty nejneuvěřitelnější barvy," říká. V jejích návrzích je originální přidaný prvek. "Mám ráda věci s očima, které se na člověka dívají, protože oči vyzývají druhé, aby navázali oční kontakt."

A pozor, vyšívání není zdaleka jen "udržitelná zábava" pro mladé dámy. Věnuje se mu třeba i umělec a designér Richard Saja z městečka Catskill ve státě New York. Ten pomocí výšivek například vylepšuje známé vzory pastýřů a pastýřek, které známe z vyšívaných dekorací či ubrusů, v moderní scény plné rozmarů a chaosu.

Generace Z je z tohoto trendu podle BBC obzvláště nadšená. Když influencerka Emma z australského Melbourne, která má na TikToku přezdívku @er.embroidery a k tomu 185,5 tisíce sledujících, vyšívala měsíc a hvězdy nad houbou, tak měl její příspěvek devět milionů zhlédnutí.