Co Američané vlastně posílají na Ukrajinu?

zdroj: Atlantic Council

Americký prezident Joe Biden ve středu svým podpisem definitivně potvrdil americkou finanční, materiální i vojenskou pomoc pro Ukrajinu. Nebylo to jednoduché, proti se totiž dlouhodobě staví část Republikánské strany.

Nyní tedy došlo k důležitému kompromisu, který zmírní ukrajinskou nevýhodu ve válce s Ruskem. Do amerických prezidentských voleb by se mělo jednat o poslední podobnou pomoc. Poté už bude záležet na tom, koho si Američané zvolí.

Americká pomoc už je na cestě

Ukrajina se konečně dočkala. Americký prezident Joe Biden den po schválení Senátem podepsal balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v celkové hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).

Na Ukrajinu by měla směřovat největší část balíku, konkrétně v hodnotě 61 miliard dolarů. Asi deset miliard by mělo být ve formě půjček, 23 miliard je pak vyhrazeno na nákup zbraní a munice do zásob americké armády, ze kterých jde pomoc přímo na Ukrajinu.

Poslední ústupek před volbami?

Čekání bylo pro Ukrajinu dlouhé. Na zahraniční pomoci je ve válce s Ruskem existenčně závislá, na americkou dodávku peněz a zbraní přitom čeká od konce loňského roku. Na potřebě posílat na Ukrajinu zbraně ale v USA nepanuje shoda.

Proti je především nemalá část Republikánské strany, aktuální schválení pomoci možná u republikánů vyvolá další vnitrostranické spory. O to důležitější je, že ke schválení a odeslání balíku došlo před americkými prezidentskými volbami.

Půjčka, nebo dar?

Část republikánů měla ze svých pozic ustoupit i díky tomu, že se deset miliard Ukrajině pouze půjčí. Nejedná se tedy o dar, součástí dohody je i jedna zajímavá klauzule. Úřadující prezident může Ukrajincům půjčku odpustit, takže se z ní ve výsledku dar stane.

U Bidena je šance na odpuštění půjčky Ukrajině logicky mnohem větší než u Trumpa. Ukrajinci tedy mají o důvod více držet ve volbách palce právě současnému prezidentovi. S úpravou na “půjčku” namísto daru podle amerických médií paradoxně přišel sám Donald Trump, aby jeho republikánští podporovatelé mohli přistoupit na kompromis.

Vzpruha pro obránce

Důležité také je, že se významná část vojenské americké pomoci už nyní nachází na území Evropy, konkrétně v Německu a Polsku. Dělostřelecké granáty, rakety pro protivzdušné systémy a další důležitá munice se tak k ukrajinským vojákům může dostat relativně rychle, dokonce prý v řádu dní.

V posledních měsících byli ukrajinští vojáci proti ruským ve značné nevýhodě, zoufale jim chybí munice a zbraně. Americká pomoc situaci na frontě úplně nesrovná, Ukrajinci jsou ale už zvyklí bojovat proti početní i zbraňové převaze.