Čtyři? Ne. V USA se k LGBTQ hlásí 28 procent mladých

zdroj: PRRI

Agentura Public Religion Research Institute (PRRI) zkoumala v srpnu a září 2023 u generace Z, k jakým hodnotám se její příslušníci hlásí. Studie se zúčastnilo více než 6 600 mladých Američanů.

Kromě informací o politických a kulturních hodnotách nebo názorů na náboženství přinesla jedno překvapivé zjištění. Američané od 19 do 26 let se hlásí k LGBTQ komunitě mnohem častěji než starší generace.

Nejpodivnější generace

Sociologové považují generaci Z na základě výzkumů za “nejpodivnější”. Podle americké televize NBC News k tomuto názoru přispívá i zjištění, že se jako LGBTQ identifikuje celých 28 % jejích dospělých příslušníků.

Toto číslo výrazně převyšuje desetiprocentní celoamerický průměr. Ke komunitě LGBTQ se pro srovnání v USA řadí 16 % mileniálů, 7 % generace X, 4 % generace baby boomers a 4 % takzvané “tiché generace”, do níž se řadí lidé narození mezi lety 1928 až 1945.

Nejčastější je bisexualita

Z pohledu sexuální identity se tedy 72 % dospělých z generace Z identifikuje jako heterosexuální, 15 % jako bisexuální, 5 % jako homosexuální a 8 % se hlásí k dalším orientacím.

Jedním z mnoha témat výzkumu byla i diskriminace LGBTQ komunity. Respondenti označili za zvláště zranitelné především členy trans komunity. Jen v roce 2023 bylo v USA totiž předloženo více než 500 návrhů zákonů, které práva LGBTQ komunity omezují. Z toho jich bylo 75 přijato. A nejvíce z nich, celkem 21, omezuje, nebo přímo zakazuje provádět lékařské zákroky vedoucí ke změně pohlaví na teenagerech.

Další zákony omezují výuku o LGBTQ, zakazují transgender studentům hrát za školní týmy ve sportech, které nejsou v souladu s jejich fyzickou genderovou identitou, nebo vymezují toalety, jež mohou trans lidé ve školách či na jiných místech používat.

Ovlivní prezidentské volby?

Otázkou zůstává, jak na snahy o omezování práv LGBTQ komunity odpoví generace Z v listopadových prezidentských volbách a jak se tato odpověď propíše do jejich konečného výsledku.

Už mnohokrát se ukázalo, že dnešní mladá generace je dostatečně silná na to, aby mohla měnit zažité stereotypy a iniciovat celospolečenské změny. S přihlédnutím k výsledkům výzkumu se proto dá očekávat, že o sobě dá gen Z, a to nejen ve vztahu k americkým prezidentským volbám, ještě pořádně vědět.