Homosexualita v Iráku je teď za 15 let vězení

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

V Iráku bude nově za homosexualitu hrozit až 15 let vězení. Nový zákon také míří na transexuály a organizace bojující za lidská práva. Obhájci zákona mluví o ochraně náboženských hodnot, kritici o narůstajícím porušování základních lidských práv.

V arabském kontextu se ale nejedná o nic překvapivého, v islámských zemích je omezování a perzekuce LGBT+ komunity nadále běžnou praxí.

Hrozil i trest smrti

V Iráku byl přijat další zákon proti LGBT+ komunitě. Za homosexualitu nyní v zemi hrozí až 15 let vězení. Proti rozhodnutí se samozřejmě okamžitě strhla vlna kritiky, paradoxně ale mohlo být ještě hůř.

Ve hře totiž byl také případný trest smrti. Zákon byl podle iráckých legislativců přijat kvůli ochraně náboženských hodnot, kritici ho ale spíš interpretují jako další porušení základních lidských práv. Nejedná se o nic překvapivého, irácký režim proti sexuálním menšinám bojuje dlouhodobě.

Ve hře byl i trest smrti

V roce 2023 bylo médiím v Iráku nakázáno, aby o homosexualitě mluvila jako o “sexuální deviaci”. Zakázáno bylo navíc slovo gender. Nový zákon dovoluje poslat do vězení na jeden až tři roky také transexuály.

Jeho důležitou součástí je také nastavení pokut pro organizace, které se snaží LGBT+ komunitě pomáhat. Vláda si tak vytvořila důležitý nástroj pro trestání svých občanů, ale také pro potlačení organizací, které s oficiální státní politikou nesouhlasí. Zákon může být zneužit prakticky proti každému, kdo bude mít jiný názor.

Očekávaná kritika ze zahraničí

Irácký režim si byl velice dobře vědom zahraniční kritiky, která na něj bude za další omezení lidských práv směřovat. S přijetím zákona proto iráčtí politici počkali až na návrat svého premiéra z USA. Přiznávají, že nechtěli negativně ovlivnit důležitou návštěvu.

Jde prý o jejich interní záležitosti, které zbytek světa nemusí zajímat. Američané vysoké tresty pro irácké homosexuály odsoudili, varují před možným negativním ekonomickým dopadem na Irák. Řeč je o sankcích a bojkotech nejen ze strany Spojených států, ale také od různých firem a organizací.

Irák v tom není sám

Kriminalizace a potlačování homosexuality je v arabském světě běžnou normou. Při pohledu na mapu zemí se zákony proti LGBT+ komunitě Arabský poloostrov bije do očí. Irák, Saudská Arábie, Omán a mnoho dalších arabských států zakazuje či trestá homosexualitu.

Za trestný čin jsou vztahy mezi osobami stejného pohlaví považovány i v sousedním Íránu, tam za ně hrozí dokonce i trest smrti. Podobná situace panuje v Afghánistánu, kde pod vedením Tálibánu dochází k tvrdé perzekuci homosexuálů. Tamní LGBT+ komunita to ale neměla jednoduché ani před nástupem Tálibánu, který zemi opět vládne od roku 2021.