Manželství pro všechny? Prošlo jen osekané partnerství

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Manželství pro všechny neprošlo. Místo něj poslanci ve středu přijali partnerství s posílenými právy pro stejnopohlavní páry. Partneři ale nebudou mít například možnost klasické adopce.

Konzervativní poslanci mluví o dobrém kompromisu, liberální o potřebě dalšího rozšíření práv. Novelu zákona nyní posoudí Senát a následně prezident.

Vítězství kompromisu

Mnoho povyku prakticky pro nic. Nevyhrál nikdo. Poslanci se v otázce manželství pro stejnopohlavní páry rozhodli odhlasovat kompromisní variantu, kterou organizace pro práva menšin označily za paskvil.

Pro zákon nakonec hlasovalo 123 ze 176 přítomných poslanců. Proti jich bylo 36. Konzervativci tak ve sněmovně opět zvítězili.

Partnerství bez adopcí

Co tedy nakonec bylo schváleno? Poslanci schválili návrh poslanců Jiřího Navrátila z KDU-ČSL a Heleny Válkové z ANO. Stejnopohlavní páry budou moct uzavírat partnerství, ale už se mu nemusí říkat “registrované”.

Místo možnosti adopce budou mít “partneři” možnost pouze osvojení biologického potomka svého partnera, případně partnerky. Na kýžené manželství ani na právo k adopci zákonodárci tedy nepřistoupili.

Teď do Senátu, pak k prezidentovi

Stejnopohlavním párům se pak dále posílila práva v otázce dědictví a důchodů. Po zesnulém partnerovi jim nově vznikne nárok na vdovský nebo vdovecký důchod. Uzavřením svazku také vznikne společné jmění partnerů.

Novela nyní putuje do Senátu a poté k podpisu prezidenta. Platit by měla od roku 2025. Poslanci, kteří plnohodnotné manželství pro všechny podporují, každopádně slibují, že není konec. Nechtějí se smířit s tím, že i po přijetí zákona budeme občany dělit na dvě kategorie.