Dva roky invaze: Česko věnuje den Ukrajině

zdroj: Den za Ukrajinu

Ukrajina se už dva roky brání ruské invazi. Ani jedna strana nemá blízko k vojenskému či diplomatickému vítězství, mírové dohody jsou v nedohlednu. Ukrajina se úspěšně brání i díky pomoci, které do země putuje z EU a USA. A také z Česka.

To si dva roky od zahájení invaze připomene Dnem za Ukrajinu.

Sedm set třicet dní třídenní války

V sobotu 24. února to budou přesně dva roky od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Třídenní “speciální operace”, jak ruský útok na sousední zemi nazval před dvěma lety Vladimir Putin, každopádně ani po dvou letech nekončí.

Neúspěšná byla ale nakonec i loňská ukrajinská snaha o protiofenzivu, od které si Západ mnoho sliboval. Výsledkem prvních dvou let konfliktů jsou tedy hlavně zbytečné lidské, materiální i ekologické ztráty.

Putin posílil, ekonomika nezkolabovala

Po dvou letech je tedy konflikt zamrzlý, a to i politicky. Ruský prezident Vladimir Putin během války ještě víc posílil svou pozici neomezeného vládce Kremlu. Letos si navíc dojde pro další vítězství v prezidentských volbách.

Ruská ekonomika se transformovala na válečnou ekonomiku, zatím se ani přes sankce Západu nedostala do zásadních ekonomických problémů.

Kdo drží Ukrajinu

Ukrajina může Rusku vzdorovat nejen díky odvaze tamních obránců, ale také díky podpoře Západu. O ukrajinské uprchlíky se starají okolní evropské země, vojenská pomoc na Ukrajinu míří především z USA.

Vše ale může změnit případné vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. K pomoci Ukrajině je Trump skeptický, jeho fascinace Putinem se projevovala už během jeho prvního mandátu.

Česko jako blízký spojenec

Od počátku konfliktu stojí na straně napadené Ukrajiny pevně i Česká republika. Tento postoj se snaží občas nabourávat opoziční strany a neustále bořit různá nesystémová proruská uskupení. Do Česka přitom uprchlo za dva roky na 380 tisíc Ukrajinců, ze dvou třetin jde o ženy.

I když za dva roky pomoc či spíš ochota lidí pomáhat lehce ochabla, stále jsou Češi schopní poskytovat pomoc nejen zázemím v Česku, ale také posílat na Ukrajinu potřebné zbraně, techniku či zdravotnický materiál.

Den za Ukrajinu

To, že je Česko stále neochvějně na straně napadeného suverénního státu, nakonec dokazuje i sobotní program nazvaný Den za Ukrajinu. Akce na podporu Ukrajiny proběhnou po celé republice, ale hlavní program se odehraje v Praze. Ve Foru Karlín proběhnou během dne dva koncerty, v 15 hodin začíná Pochod za Ukrajinu, který má skončit na Staroměstském náměstí. Tam má vystoupit i prezident Petr Pavel.

Ještě před samotným pochodem můžou lidé zajít na festival ruských exilových kapel a umělců, který nese název Noise for Ukraine. Ten proběhne od 13 hodin v ulici Ukrajinských hrdinů 36, tedy v bezprostřední blízkosti ruské ambasády v Bubenči.

Noise for Ukraine

Akci tam chystají pořadatelé festivalů United Islands of Prague a Metronome, partnery jsou mimo jiné Český královský institut, velvyslanectví Litvy či Dánského a Norského království. I z této akce se můžou zájemci přidat k pochodu rovnou na Staromák. Sobotní Den za Ukrajinu pak vyvrcholí opět koncertem ve Foru Karlín.