Festival United Islands navštívilo přes 45 tisíc lidí

zdroj: Jiří Rygel / United Islands of Prague

V sobotu skončil 21. ročník festivalu United Islands of Prague. Během čtyř dnů na něj podle organizátorů dorazilo na 45 tisíc lidí. Ti měli na výběr z vystoupení stovky kapel z různých koutů Evropy.

Součástí festivalu byl poprvé také koncert Symphony for Humanity a tradičně už také spoustu přednášek a workshopů. A slavilo se i dvacáté výročí vstupu Česka do Evropské unie.

Plovoucí hlavní scéna

Více než 45 tisíc návštěvníků zaplnilo od středy do soboty pražský Střelecký ostrov, Slovanský ostrov, Náměstí Václava Havla, Janáčkovo nábřeží a desítku klubů po celé Praze.

Během čtyř festivalových dní zahrálo na 23 scénách víc než sto umělců z celé Evropy. Hlavní scéna byla letos postavena přímo na Vltavě v cípu Střeleckého ostrova, vidět tak byla třeba z Karlova mostu.

Slavila se dvacítka v EU

První festivalový den se nesl v duchu evropských hodnot. Za přítomnosti prezidenta Petra Pavla, místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové, zástupců vlády, evropských institucí a velvyslanců evropské sedmadvacítky se také slavilo výročí 20 let Česka v Evropské unii.

Ve čtvrtek, tedy druhý festivalový den, vyslali umělci i fanoušci během koncertu Symphony for Humanity jasnou zprávu, že Praha je místem, kde xenofobie a stereotypní odsuzování druhých není tolerováno.

Hvězdy, které táhly

Mezi největší hudební jména letošního ročníku United Islands of Prague patřili britský písničkář AJ Wonder, maďarští Freakin' Disco, rakouská ženská partička Dives, slovinská pop-rocková kapela LPS, německá skupina Lonely Spring, polský zpěvák a producent Baasch, shitpunkoví Joe & The Shitboys z Faérských ostrovů.

A zahráli také také čerstvý vítěz Andělů MC Gey a český rapper Rohony.

Nejen hudbou živ byl festival

Z dalších českých interpretů se na podiu objevili také třeba Good Times Only, Glad For Today, Severa, Jay Delver a Cringe Prince. Svůj prostor dostaly na velkých pódiích také začínající kapely z Prahy 1 a v rámci nehudebního programu se představily i desítky neziskovek.

Své knihy četli třeba architekt Adam Gebrian a Štěpán Hon a v živých podcastech a debatách vystoupili například novinář Ondřej Kundra, herec David Prachař, cestovatel Ladislav Zibura, David Miřejovský nebo Darja Stomatová z České televize a mnozí další.

“Podařilo se nám proměnit dramaturgickou linku festivalu. Propojili jsme se s mladou partou z Klubovny a dali jsme šanci vyniknout mladým talentům z celé Evropy," říká producent a jeden ze zakladatelů festivalu Martin Voňka. "Překvapila mě show slovinské kapely LPS, skvělý byl i Mc Gey a úžasnou atmosféru měla také show Bena Cristovaa a Sofiana Medjmedje během koncertu Symphony for Humanity, kdy zahráli s Unique Orchestra."

Už se chystá další ročník

Organizátoři už chystají další, 22. ročník festivalu. Ten by měl na ostrovech proběhnout 1. až 3. května 2025.

“Po dvaceti letech od vstupu Česka do Evropské unie cítíme důležitost každoročního připomínání tohoto výrazného milníku v naší historii," doplňuje další producent festivalu David Gaydečka.

"Moc děkujeme všem, kteří se zapojili i do důležitého koncertu Symphony for Humanity. Jsem přesvědčen, že festival United Islands of Prague jasně ukázal, že patří mezi zásadní pražské kulturní události."