Ostrovy: Jak bude znít československá alternativa?

zdroj: United Islands of Prague

Už jen dva týdny dělí Prahu od první "otevřené akce", kterou tradičně odstartuje nová festivalová sezóna. Festival United Islands má vzhledem k výročí našeho členství v Evropské unii bohatý nehudební program, ale zásadní bude jako vždy ten hudební.

Z neokoukaných jmen aktuálních malých a alternativních českých scén nabízí United Islands of Prague 2024 skutečně zajímavý dramaturgický výběr, který se skládá v pestré spektrum žánrů a interpretů.

Česká alternativa na scéně

Od 1. do 4. dubna bude na pražských ostrovech ale také v některých pražských klubech probíhat festival United Islands of Prague. Kromě evropských známějších kapel a hvězd se můžete těšit i na čerstvou krev československého aktuálního hudebního dění.

Organizátoři sáhli například po písničkářce Máří, která kombinuje soulové a tradiční popové polohy v doprovodu kapely, která hraje do retra zahleděný indie-pop.

Elektropopové Máří bude zdatně sekundovat další žena, audiovizuální umělkyně Karolina Beranová. Alternativní folk pak v obklopení tradičních nástrojů a samplů pražskému publiku představí duo Ponětí nebo již na scéně zavedený Dan Vertígo či Sorry Holka.

Temné slovenské dunění

Ze stále populárnějšího a stále alternativnějšího soudku žánrů hiphopu a rapu se pak návštěvníci mohou těšit na excentrismus vesnické hospody v podání Rohonyho a na slovenskou hvězdu hyper-popu Vojtika, který podá (nově i v kontextu aktuálního společenského dění na Slovensku) svědectví o dospívání na malém městě ve východní Evropě.

Takzvanou slovenskou depresi pak tématicky prohloubí rapper Dušan Vlk. A společenským tématům se má také věnovat společná show Bena Cristovao a Sofiana Medjmedje v rámci koncertu Symphony for Humanity, který proběhne 2. května na Střeleckém ostrově.

Nebude to žádné hihihaha

Ze zavedenějších jmen by si pak posluchači neměli nechat ujít vystoupení Cringe Prince, který je o něco aktuálnější a násilnější podobou devadestkového Becka s jeho Looser Baby, či Athenu Chlebovou, neotřelou rapperku, jejíž tvorba se pohybuje na hranici divadla, poetického přednesu ze slabikáře a sídlištního gospelu.

Její štafetu převezmou dívčí ekvivalenty damu-rapové P/\Sti s ppříznačným názvem HIHIHAHAHOLKY. K temnějším vizím a melancholickým světům pak posluchače dovede tajemný rapper RNZ.

Pokud tatínek neusne

Tradiční hiphopovou kulturu pak z aktuálně trendujících jmen na festivalu zastoupí našlápnutý Darewin a jako hlavní jméno rapové nabídky United Islands se zjevuje Mc Gay, který v posledním roce vydal posluchačsky úspěšnou desku „O tatínkovi, který usnul“, která staví spojující most mezi starší a mladší generací hiphopových posluchačů.

Příznivci padlé a znovu povstalé rockovo-synťákové alternativy si pak přijdou na své při vystoupení kapely Nadnárodní obrození, jejímž hlavním poselstvím je rozdávání „upřímné rodinné korporátní atmosféry exportující tradiční české pokrytectví“. Ironické pousmání nad syrovou poetikou české společnosti našich dní pak zazní v podání potulného písničkáře a buskera Kluka z Holdingu.

Z čisté elektroniky a scény DJ se mohou návštěvníci těšit na vystoupení a sety producentů NeverTouch a DJ Clarius Symphony a pro milovníky pohodové party music zasazené do prostředí karibských pláží legendární selektor Boldrik.

Trochu syrovějšího rocku

Pro posluchače kytarové hudby a tradičnějšího rocku pak z české scény zválcují podium ženy z punk-rockovo/garážových Sour Bitch, indie-rockový Anteater či legendární kytarový mág a dědic československé beatové kultury Radima Hladíka Karol Komenda. Ze stále populárnějších, tvrdých či, chcete-li coreových žánrů, jsou na posluchače nachystaní Hillside či metalcorový Something Like.

Jak je vidět, program s nabídkou českých a slovenských známých i stále ještě nezavedených interpretů nabízí široké spektrum hudebních zážitků a zábavy. Dramaturgie jmen, která se objeví mimo hlavní pódia a časy, je tentokrát opravdu povedená.