Na Ostrovech zazní i koncert Symphony for Humanity

zdroj: United Islands of Prague

Na pražských ostrovech i v některých hudebních klubech proběhne od 1. května už tradiční čtyřdenní festival United Islands of Prague. Kromě hudby bude jeho hlavním tématem také 20 let České republiky v Evropské unii.

Zároveň bude jeho součástí i koncert Symphony for Humanity, který bude zaměřen hlavně proti předsudkům a xenofobii. Koncert proběhne 2. května na Střeleckém ostrově a vystoupí na něm především čeští a slovenští umělci.

Proti xenofobii

"Praha je místem, kde xenofobie a stereotypní odsuzování druhých není tolerováno." Tak zní hlavní podtitul speciálního koncertu Symphony for Humanity, který proběhne 2. května na Střeleckém ostrově.

Vystoupí na něm mimo jiné i Ben Cristovao a Sofian Medjmedj. Společně s oslavou vstupu České republiky do Evropské unie bude tento koncert součástí tradičního multižánrového hudebního festivalu United Islands of Prague. Ten v Praze potrvá od 1. do 4. května 2024.

S ohledem na různordost

Podle pořadatelů festivalu je dobré neustále připomínat, co život v Evropě pro její obyvatele znamená, ať už jsou odkudkoli a mají jakékoli názory. "Podporujeme myšlenku života s respektem jeden k druhému, a v diverzitě a s ohledem na různorodost našich názorů, původ nebo důvod, proč je místem našeho pobytu evropský kontinent. Chceme spolu dobře vycházet a žít v rozmanitém společenství," říká David Gaydečka, který na pořádání koncertu v rámci United Islands spolupracuje.

Kdo zahraje na Symphony?

Během čtvrtka 2. května na několika pódiích zahraje například slovenská skupina Gipsy Devils, která naše východní sousedy reprezentuje po celém světě. Skupina kombinuje klasická díla od Vivaldiho, Bacha, Mozarta, Dvořáka s hudebními žánry, jako je jazz, etno, flamenco nebo gypsy music.

Na pódium po letech znovu vystoupí i parta All Stars Refjúdží Band, která mixuje hudbu různých stylů a kulturních zdrojů. Diváci se mohou těšit ale třeba také na Nikki Madi Trio a Dennyiah. Vrcholem by pak měl být společný koncert v cípu Střeleckého ostrova, kde jako hosté vystoupí třeba Ben Cristovao nebo Sofian Medjmedj.

A kdo stojí za projektem?

Za speciálním koncertem stojí tým festivalu United Islands of Prague a novopečený český občan Serge Borenstein, který se po roce 1989 přestěhoval do Prahy z Belgie a začal zde podnikat v oboru realit.

"Historie se opakuje a informace i dezinformace rozdělují naši společnost. Koncertem Symphony for Humanity chceme dát najevo, že nám není lhostejné, co se ve světě děje," doplňuje Serge Borenstein, který patří k velkým fanouškům hudby a je také dlouhodobým podporovatelem festivalu United Islands of Prague.

Pestrá nálož z Evropy

Koncert Symphony for Humanity je součástí čtyřdenního festivalu United Islands of Prague a také na něj bude vstup zdarma. Od 1. do 4. května se na nádherných místech, některých i dost nečekaných, představí více než sto účinkujících z celé Evropy.

Ve zkratce se tak dá říct, že pražské ostrovy budou patřit kromě připomínky míru, bezpečí a spolupráce na evropském kontinentu také žánrově pestré náloži neoposlouchaných hudebních tónů ze všech zemí evropské sedmadvacítky.