Kdo letos zahraje na United Islands?

zdroj: United Islands of Prague

Letošní pražskou festivalovou sezónu otevře festival, kterým ožijí pražské a taky vlastně vltavské ostrovy i některé pražské hudební kluby. Festival United Islands bude plný oslav a přednášek k dvacátému výročí našeho členství v Evropské, ale pochlubí se i vyčerpávající nabídkou více než stovky interpretů.

Přesně 1. května odstartuje na pražských ostrovech 21. ročník festivalu United Islands of Prague. Jako tradičně na něm bude dominovat hudba a více než tradičně na něm bude dominovat hudba evropská.

Mezi hvězdy se dají řadit kapely z Irska či Francie, ale třeba taky interpreti z Polska, Slovinska či Maďarska. A nabídka bude pestrá i žánrově.

Praví irští 49th & Main

Souboru věhlasných jmen letos dominuje alternativní kytarová i elektronicky synťáková irská pop-indie skupina 49th & Main. Ta pražským posluchačům nabídne širokou škálu hudebních žánrů, která od moderně pojatého popu a hyperpopu klouže až k nostalgií protknutému lo-fi.

Podle dostupných záznamů živých koncertů kapely bude pražské vystoupení na United Islands velikým zážitkem nejen pro milovníky nezávislého popu, ale i pro nadšence pro precizní živou instrumentaci.

Télépagaille i slovinští LPS

Irům bude sekundovat francouzská mladá krev pařížské klubové, kytarové a indie scény Télépagaille, která se svojí snovou zahleděností do vod retra získá pozornost napříč generačním spektrem návštěvníků.

V bezstarostném folkově laděném indie budou setrvávat i slovinští LPS, generační kapela současné scény jihu Evropy, která dobývá svět skladbami ve vlastním jazyce. Za mě osobně asi největší tahák v nabídce letošního festivalu United Islands.

A jako dovětek synthem ovlivněné generace představí svoji tvůrčí vizi zavedený varšavský producent Bartosz Schmidt známý jako Baasch. Z jiné, temnější strany pak hvězdnou skupinku headlinerů festivalu podpoří psychedelicky orientovaní, kyselým technem nasáknutí vyznavači synťákové nové vlny z Maďarska Freakin' Disco.

Jistoty i čerstvost české scény

Zahraniční jména doplní zavedení tvůrci z české scény. Opět s rozpětím posledních let. Kromě zavedených uskupení, jako jsou Good times only či Severals, nabídnou United Islands i v rámci české scény jména čerstvá.

Těšit se tak můžete například na aktuálně trendujícího rappera Rohonyho. Stále nabívající fanouškovská základna kytarového rocku si tu zase najde alternativně temnosnubné Glad For Today.

Nejen hudbou ožijí ostrovy

Festival, který ostrovy poprvé rozezněl před dvaceti lety, se rozhodl i v souvislosti s oslavami dvaceti let vstupu Česka do EU věnovat důraz na vizi spojené Evropy. Díky tomu je i jeho hlavní program orientován především na evropskou mladou hudební scénu.

Kromě hudebního programu bude součástí festivalu také gastronomická nabídka s food trucky a bary s pestrou nabídkou nealko i alko nápojů. Těšit se můžete také na workshopy, přednášky, výstavy, divadla či stánky kulturních institucí.

Každopádně než United Islands 1. května ovládnou první kus trávníku na (snad) prosluněných pražských ostrovech, zveřejní organizátoři na webu a na sociálních sítích do nabídky jména dalších interpretů i další součásti programu.