Generace Z se vrací k vinylům a CD. Proč?

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Vrací se definitivně do módy klasické hudební nosiče? Podle studie, kterou provedla největší britská firma, jež vyrábí obaly vinylů, cédéček a kazet, poslouchá téměř 60 procent mladých lidí ve věku 18 až 24 let hudbu analogově, tedy právě na klasických nosičích.

To je výrazně víc než u starších generací. Zároveň v Británii prodej vinylů i cédéček v posledních letech neustále stoupá. Zachraňuje tedy generace Z prodeje klasických nosičů hudby? A proč o ně ve věku streamování mladí posluchači stojí?

Nechtějí už jen konzumovat

Podle nedávného průzkumu britské společnosti Key Production, která se zabývá zakázkovým balením vinylů, CD a kazet, se do módy vrací nákup těchto klasických nosičů hudby.

A docela překvapivě tomuto trendu napomáha generace Z, tedy konkrétně mladí lidé od 18 do 24 let. Proč? Jde jim totiž překvapivě nejen o to hudbu poslouchat a konzumovat, ale také fyzicky vlastnit.

Když si chtějí sáhnout

Obecně vzato dneska vlastníme víc než naši pradědečkové a prababičky. Máme na trhu větší výběr, víc vyděláváme, víc chceme, ale vlastníme také víc, protože to, co vlastníme, fyzicky mizí, zamýšlí se redaktor britského startupového zpravodajského serveru Maddyness Paul Ferretti.

"Walkman, který jste ztratili, když vám bylo patnáct, ta kniha, jejíž vůně stránek vás přenesla do truhlářské dílny, ty vinyly, které jste vlastnili, černé diskety, na nichž se odráželo vaše mládí... To všechno se vám teď vejde do dlaně."

Návrat k fyzičnu?

Podle Ferrettiho je zřejmé, že k plnému vychutnání toho, co nám patří, jsou zapotřebí všechny smysly. Fyzické předměty tedy jen nezabírají víc místa, ale představují kapitolu našeho příběhu, symbol našeho růstu.

A právě tuhle hodnotu podle všeho pochopila generace Z. Podle průzkumu společnosti Key Production je totiž aktuálně podíl lidí, kteří poslouchají fyzickou hudbu, největší mezi příslušníky generace Z, konrétně mezi mladými od 18 do 24 let.

Symfonická studie

Podle studie, kterou provedla Key Production, největší britská firma, jež se zabývá balením vinylů cédéček a kazet, 59 procent dotázaných ve věku 18 až 24 let uvedlo, že poslouchá hudební nahrávky na fyzických nosičích.

To je výrazně víc oproti dalším věkovým skupinám mezi 25 a 34, 35 a 44, 45 a 54 a 55 a 65 lety, které uváděly poslech fyzických nosičů v rozmezí "pouhých" 40 a 45 procent.

Příplatek za ekologii?

Dalším klíčovým zjištěním průzkumu podle společnosti Key Production je, že lidé ve věku 18 až 24 let jsou ze všech věkových skupin nejvíce ochotni zaplatit malý příplatek za nákup vinylových LP desek, pokud by byly vyráběny s prokazatelně menším dopadem na planetu. V této věkové kategorii to bylo 71 % dotázaných.

Deskám už se zase daří

Tento průzkum, který hodnotí konzumaci hudby mladšími generacemi, následoval výroční zprávy Britského fonografického průmyslu (BPI) a Asociace digitálního a zábavního maloobchodu (ERA).

Také ty poukazují na to, že obliba fyzické hudby u posluchačů ve Spojeném království nadále roste. Prodej vinylů se zvyšuje už 16. rok po sobě a prodej CD loni zaznamenal nejlepší rok za posledních 20 let.