Co bude trendy na festivalech? Soláry, vodíkové generátory a "nemaso"

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Jaký bude trend letních festivalů? Kromě hudby a tance slibují organizátoři také udržitelnost. Každým rokem se české i světové festivaly čím dál víc zaměřují na šetrnější a zelenější letní party. A řeč tu není jen o konci plastových kelímků.

Trendy budou hlavně solární panely či vodíkové generátory. A taky o veřejné dopravě, která stále více nahrazuje parkoviště plná aut.

Dobrý lineup nestačí

Zájem o udržitelnost roste. A to jak v každodenním životě, tak i při kulturních a společenských událostech, jako jsou koncerty a festivaly.

Hudbu i letní atmosféru si totiž člověk může užít, aniž by bylo zapotřebí tolik zatěžovat přírodu. Čehož si už roky všímají organizátoři festivalů, a to nejen těch zahraničních, ale i tuzemských.

Jak na energie a odpady?

Některé letní hudební festivaly se začaly kromě velkých jmen a nabitých aktivit tudíž zaměřovat i na větší udržitelnost. Zatím ovšem jsou, ostatně jako většina dalších firem v Česku, na počátku této cesty.

Třídění odpadu a využívání vratných kelímků je základ, někteří organizátoři ovšem využívají i sluneční nebo větrnou energii, ale experimentují i s vodíkovými generátory elektřiny.

Zátěž na přírodu je enormní

O menším zatěžování životního prostředí pomalu přemýšlí celý festivalový průmysl. A že je to potřeba. Mnoho festivalů totiž vyžaduje hodně elektřiny a často jsou v odlehlých oblastech, kde není možné připojení k národní síti.

Spoléhají tak na generátory, které běží na fosilní paliva. Podle výzkumu A Greener Future, poradenské společnosti v oblasti udržitelnosti, spotřebuje jen britská festivalová komunita ročně více než 12 milionů litrů nafty.

Přijeďte, prosím, autobusem

Dalším velkým zdrojem emisí je doprava. A to nejen návštěvníků, kteří se na akci snaží dostat, ale i přepravovaného zboží. Že je udržitelnost ovšem stále více „trendy“ napovídá i fakt, že většina českých festivalů své návštěvníky již dopředu upozorňuje a vyzývá k maximálně možnému šetrnému chování a přemýšlení.

Některé festivaly se navíc snaží vybírat zpracovatele na recyklaci odpadu přímo v místě konání festivalu, a tím snižovat uhlíkovou stopu dopravy.

Masu vstup zakázán

Zálohovatelné kelímky jsou už vpodstatě samozřejmostí. Jsou ovšem festivaly, které pro udržitelnost zacházejí ještě dál. Například český Rock for People se pyšní snížením provozu na emisní minimum prostřednictvím solární věže i vodíkového generátoru. Ten pohání celou jednu stage festivalu a současně nabíječku elektromobilů, jež slouží k přivážení i odvážení kapel a celebrit. Solární panely také pokrývají celé pódium i kiosky, kde si mohou návštěvníci dobít telefony.

Když už jsme u těch kiosků, tak například britský festival Shambhala, kterého se zúčastňuje téměř 20 tisíc návštěvníků, udělal razantní krok i co se týče občerstvení. Od letošního ročníku bude k dispozici pouze vegetariánské či veganské jídlo. “Jde o absolutní kulturní změnu a posuny festivalu, které jsou radikální, ale byly potřeba,“ uzavírá spoluzakladatel festivalu Chris Johnson.