Někdo nám tu lže? Jak to je s migračním paktem

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Schválení migračního paktu v České republice nadále vyvolává silné emoce. Vláda se s opozicí na mimořádně schůzi sněmovny přela o to, zda má Česko z povinného přijímání migrantů či placení příspěvků výjimku.

Vládní pozici podpořila švédská eurokomisařka, opozice s jejím pohledem ale nesouhlasí. Vládu obvinil ze lži i Miroslav Kalousek. Za svůj omyl se už ale omluvil.

Když se dva dohadují

Opět jsme se přesvědčili o tom, že migrace je vděčné politické téma. Na čtrteční mimořádné schůzi sněmovny si vzal lídr opozice Andrej Babiš slovo k nově schválenému evropskému migračnímu paktu, podle očekávání tvrdě zaútočil na premiéra Petra Fialu a ministra vnitra Víta Rakušana.

Vláda podle něj zradila Českou republiku, ministr Rakušan prý lhal o výjimce pro Česko. Opozičním politikům ale tak trochu vzala vítr z plachet eurokomisařka pro vnitřní záležitosti EU Ylva Johanssonová, která v ten samý den existenci výjimky potvrdila.

Bude Česko "osvobozeno"?

Vládní interpretace je jasná, Česko nebude muset přispívat do mechanismu solidarity, bude tedy mít z povinných solidárních příspěvků výjimku. Švédská eurokomisařka Johanssonová také znovu potvrdila, že součástí migračního paktu nejsou žádné povinné relokační kvóty, podle nichž by musely členské státy migranty přijímat.

"Země jako Česká republika, která již projevila solidaritu tím, že přijala velké množství Ukrajinců, bude moci být osvobozena od jakýchkoli povinných solidárních příspěvků," uvedla ve svém příspěvku na síti X Johanssonová. Vládní politici její vyjádření vítají, opozičním se naopak nelíbí, že komentuje vnitrostátní politickou debatu. Pravdou je, že nikdo neví, jaká situace bude s "přijetím velkého množství Ukrajinců" za dva roky, kdy má norma v Unii vejít v platnost. 

Není to dokonalé

A pravdou také je, že se schváleným migračním paktem není úplně spokojena ani česká vláda. Podle Víta Rakušana se nejedná o dokonalé řešení. Považuje ho ale za dobrý základ, od kterého se Evropa může do budoucna odrazit.

Opět se ukázalo, že najít shodu v tak citlivé problematice je mezi 27 státy prostě složité. Migrace se některých států dotýká víc než jiných. Česká republika patří mezi státy, ve kterých se o migrantech z Afriky a arabských asijských zemí hodně mluví, přestože se s nimi Češi reálně prakticky vůbec nesetkají. O to víc jsme přesvědčeni o tom, že jsou naše odmítavé postoje a politiky správné.

Populisté migraci potřebují

Potvrzuje se také, že pro populistické politiky je migrace zlatým dolem. Situace nebude nikdy zcela vyřešená, vždy bude v kampaních vyvolávat emoce. Některé strany mají migraci jako hlavní politické téma, vyřešení problému ale vlastně není v jejich zájmu. Přišly by tak o silný mobilizační prostředek vlastních voličů, pro které se jedná o naprostou prioritu.

Za příklad, který se netýká Evropy, bývá dáván Donald Trump, migrace byla v kampani před volbami v roce 2016 jeho hlavním tématem. Zůstalo ale pouze u slov, Ameriku nelegální migrace trápí nadále. Trump nic zásadního neudělal, vymluvil se pak na ostatní politiky.

Zrada všude, kam se podíváš

Vládní a opoziční politiky teď čeká komunikační bitva o interpretaci migračního paktu. V dnešní postfaktické době totiž nestačí oficiální stanovisko respektované instituce, v tomto případě Evropské komise. Voliče se politici budou snažit přesvědčit o své pravdě.

Hnutí ANO a SPD budou trvat na tom, že české občany vláda zradila. S pojmem zrada mimochodem v evropské kampani hodně pracuje Přísaha s Motoristy. Rétorika jim funguje, ostatní protivládní strany si toho evidentně všimly.

Vláda musí trpělivě vysvětlovat, komunikace ale není její silnou stránkou. Rozhodně by se neměla držet zpátky, jinak toto emotivní téma prohraje.