Pomůže Ukrajině pařížský summit? Možná jen díky Česku

Foto: Canva.com

Hlavní výstup summitu o pomoci Ukrajině v Paříži? Jsou jím slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možném vyslání vojáků NATO na Ukrajinu. Tento vzkaz přichází v situaci, kdy EU neplní své sliby ohledně dodávek munice pro ukrajinské vojáky.

Zlepšit situaci se snaží Česko se svou iniciativou, ke které se připojují další evropské země.

Vojáky na Ukrajinu? Macron to nevyloučil

Francouzský prezident Emmanuel Macron svolal summit o pomoci Ukrajině, nevyloučil na něm případné nasazení vojáků ze zemí NATO na Ukrajině. Na vyslání vojáků na Ukrajinu přitom v Evropě nepanuje a zřejmě ani nikdy nebude panovat shoda.

Macron je ale prý odhodlaný udělat vše pro zabránění ruského vojenského vítězství. Jeho vzkaz se zřejmě nebude líbit v Kremlu, ale ani v evropských zemích, které zrovna moc Ukrajině nefandí.

Raději munici

Macronova silná slova lze vnímat jako signál směrem k Rusku, že mu Západ nebude ustupovat. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale připomíná, že Evropa neplní ani již dříve přislíbené dodávky munice.

Na Ukrajinu zatím dorazilo pouze 30 procent Evropskou unií již přislíbených nábojů, granátů a raket. Spíš než silná prohlášení o možné pozemní podpoře by tak Ukrajinci jistě raději a co nejrychleji viděli reálné zbraně a náboje.

Česko boduje s municí

O reálnou podporu namísto slov se snaží Česko se svou iniciativou nákupu dělostřelecké munice. Podle premiéra Petra Fialy se k ní zřejmě připojí až patnáct dalších států. Například Nizozemsko se už rozhodlo přihodit 100 milionů eur.

Munice se nakoupí ve třetích zemích mimo EU, na Ukrajinu by mohla dorazit v následujících týdnech a měsících. Česko tak kromě pomoci Ukrajině získává i mezinárodní uznání a kredit.

Kam patří Slovensko?

Zcela odlišně působí na evropské úrovni Slovensko, které reprezentuje premiér Robert Fico. Ten sociální sítě zasypává příspěvky, ve kterých se staví do role zachránce Slováků před válkou. Nikoho tedy nepřekvapí, že se Slovensko k české iniciativě nepřidá.

Ukrajincům by ale zřejmě stačilo, kdyby jim Fico přestal škodit. Slovenský premiér každopádně na pařížský summit alespoň dorazil, ten maďarský, který je Ficovým velkým vzorem, si čas nenašel.