Případ Weinstein se ruší. Co bude s MeToo?

zdroj: ČTK/AP/ zz/John Nacion/STAR MAX/IPx

Hollywoodskému producentovi Harveymu Weinsteinovi byl kvůli procesním chybám zrušen trest 23 let odnětí svobody. Ve vězení ale zůstane, protože byl jiným soudem odsouzen ještě k 16 letům ve vězení.

Jeho případ spustil celosvětové hnutí MeToo, které upozorňuje na dlouhodobé sexuální obtěžování a zneužívání žen ze strany úspěšných a vlivných mužů. Teď ovšem justice vnáší do celého případu nejistotu.

Trest byl zrušen, vězení zůstává

Díky hnutí MeToo zná jeho případ celý svět. Hollywoodský producent Harvey Weinsteina byl v roce 2020 za sexuální delikty odsouzen na 23 let a loni na 16 let vězení. Nyní ale kvůli procesním chybám delší trest zrušil Nejvyšší soud amerického státu New York.

Weinstein se na svobodu nedostane, protože stále platí trest odnětí svobody na 16 let, který vyřkl soud v Los Angeles. Weinsteina zřejmě čeká nový soud. Vzhledem k tomu, že je mu 72 let, tak se pro něj jakýkoli významnější trest může stát doživotím.

Bude další soud?

Nejvyšší soud zrušil původní rozsudek kvůli tomu, že prvoinstanční soudce nechal o zneužití Weinsteinem svědčit i ženy, jejichž případy nesouvisely s jeho obviněním. Tato svědectví byla navíc proti Weinsteinovi použita během výslechu, což mu před porotou uškodilo.

Nový proces by se těmto procesním chybám měl vyvarovat. Pokud ale nějaký další soud bude. Státní zastupitelství je ale v otázce nového procesu, zdá se, odhodlané. Navíc se dá očekávat, že na nový proces bude tlačit i veřejnost.

Procesní chyby, nebo běžná praxe?

Zrušení rozsudku je samozřejmě obrovským šokem pro Weinsteinovy oběti i velkou část veřejnosti. Z pohledu laika se jedná o nedůležitou technikálii, zrušení trestu usvědčeného kriminálníka kvůli procesní chybě mnoho lidí nechápe.

Právníci na straně obětí argumentují tím, že se svědectví o chování a charakteru žalovaného často prezentují i tehdy, když nejsou přímo součástí případu. Mají pomoct porotě udělat si obrázek o tom, kdo před ní stojí. Uklidňují se alespoň tím, že Weinstein nadále zůstává za mřížemi. Z New Yorku se akorát přesune do Kalifornie.

Hnutí MeToo změnilo svět

Známý filmový producent čelil obvinění ze zneužití celkem 80 žen. Kauza vypukla v roce 2017, o Weinsteinově nevhodném chování se ale spekulovalo řadu let. Bylo to jedno z hollywoodských tajemství, všechno mu procházelo díky jeho obrovskému vlivu.

Pohár trpělivosti ale nakonec pod tlakem sjednoceného ženského hnutí přetekl, kariéru či svobodu to stálo mnoho do té doby vlivných a úspěšných mužů. Harvey Weinstein byl ukázkovým příkladem toho, jak zvráceně někteří vysoce postavení muži k ženám přistupovali. Dalo by se říct, že po MeToo už život není stejný jako před ním. A nový Weinsteinův případ možná ukáže, jak moc se vlastně ten život změnil.