Nemáme na bydlení: Řešíte to samé, co mladí Američané?

zdroj: Pew Research Center

Podle průzkumu agentury The Harris Poll ze srpna 2023, který zveřejnil deník USA Today, jsou dvě třetiny Američanů přesvědčeny, že mladí lidé dnes čelí problémům, které dřívější generace neměly.

Za komplikovanou považují svou situaci i samotní mladí. Potýkají se s problémy, jako jsou změna klimatu nebo rozdělená společnost. Trápí je ale i problémy praktické. Mladí Američané nemají podobně jako mladí Češi příjmy na vlastní bydlení. A nezvládají často ani náklady na pronájmy.

Mamánci z nevlastní vůle

Podle průzkumu agentury The Harris Poll pro deník USA Today celých 65 procent příslušníků generace Z a 74 procent mileniálů vnímá, že jsou proti předchozím generacím ve stejném věku značně pozadu, co se trýče finanční soběstačnosti.

To se týká i třicátníků s vysokoškolskými diplomy, kteří stále bydlí u svých rodičů. Tito lidé často pracují mimo svůj obor, berou i vedlejšáky, přesto na vlastní bydlení nedosáhnou.

Ani nájem, ani budoucnost

Nejen že si mladí Američané nedokáží pořídit vlastní dům či byt, často nezvládají ani náklady spojené s pronájmem. Stále složitější je pro ně také odkládat peníze na budoucnost, i když velmi dobře vědí, že je to důležité.

A protože „to nezvládají“, trápí je pochybnosti o sobě samých a nejistota, zda budou někdy schopni založit rodinu.

Dobře už bylo?

Vysoká inflace, životní náklady a ceny nemovitostí, drahé hypotéky i vysokoškolské půjčky. Ekonomické problémy současné společnosti způsobují podle USA Today mladé generaci nepoměrně větší finanční potíže než generacím předchozím a pro mnoho mladých Američanů je zcela nemožné dosáhnout finanční stability, jaké dosáhla generace jejich rodičů.

Také příslušníci starších generací se potýkali s vysokými náklady na bydlení, když např. v roce 1981 představovala podle studie Realtor.com splátka hypotéky běžně více než polovinu příjmu domácnosti. V roce 2023 to bylo přitom „jen“ necelých 33 %.

Na rozdíl od dnešní generace ale mladí nebyli zatíženi vysokými dluhy z vysokoškolských půjček a nečelili tak vysokým nákladům.

Hlavně přežít a nedlužit

Americký sen tak, jak jej vnímaly předchozí generace, zůstává pro mileniály a generaci Z skutečně jen snem. Podle ředitele agentury The Harris Poll Johna Gerzemy si mladí Američané uvědomují, že pro ně tradiční systém už nefunguje, a přehodnotili, co je pro mě finanční úspěch.

Chtějí už jen vydělávat dostatek peněz na to, aby přežili, zbavit se vysokoškolských půjček a mít peníze na relaxaci a zábavu. Na vlastní domov a na vlastní děti už jaksi nezbývá.