Semknou Putinovy volby ruskou opozici?

Ruské prezidentské volby se blíží, překvapení se ale nečeká. Demokratická opozice voliče sice vyzývá k účasti ve volbách, několik jejích kandidátů ale už dostalo od volební komise stopku. Prezidentem bude opět zvolen Vladimir Putin.

Proti vládci Kremlu se ale začínají ozývat hlasy a organizovat akce. A jedna z odmítnutých kandidátek se snaží založit i protiválečnou stranu.

Poledne proti Putinovi

V Rusku 17. března začnou prezidentské volby, žádné napětí se v nich ale nečeká. Ruské volby nejsou svobodné a demokratické. Spíš se jedná o povinnou událost, která potvrdí to, co se už předem dohodlo v Kremlu. Opozice to přesto nevzdává, své voliče vyzývá k účasti ve volbách. Proč?



Opoziční voliči mají k volbám dorazit ve dvanáct hodin v rámci protestní akce nazvané Poledne proti Putinovi. Iniciativu opozičního politika Maxima Reznika podpořili i vězněný vůdce opozice Alexej Navalnyj, podnikatel Michail Chodorkovskij či kritik Kremlu Dmitrij Gudkov. Nečeká se ale, že by jakýkoli alternativní kandidát či jakákoli protestní akce mohli výsledek voleb změnit.

Dalších šest let pro diktátora

Putinova výhra jen potvrdí “správné” směřování Ruska včetně jeho vojenského angažmá na Ukrajině. A sám ruský diktátor získá dalších šest let v čele země. Výhru si tradičně pojistil vězněním svých oponentů, nebo odmítnutím jejich kandidatury.

Ve vězení je například opoziční lídr Navalnyj a další odpůrci režimu. Ústřední volební komise pak odmítla kandidaturu Borisi Naděždinovi nebo Jekatěrině Duncovové, dvou kritiků války na Ukrajině.

Prozápadní a protiválečná

Ani Duncovová se po odmnítnutí kandidatury nevzdává. V plánu má dokonce založení vlastní protiválečné a prozápadní politické strany. Úspěch ale bude už to, pokud se jí stranu povede zaregistrovat a zajistit její fungování.

V Rusku totiž pro koordinovanou a potenciálně početnou kritiku není prostor, Kreml si nic takového nemůže dovolit. Opoziční hlasy nechává zaznívat pouze jako “demokratickou stafáž” a pouze v případě, že je má pod kontrolou.

Hle, kandidát? Nebudeme riskovat

To měl být patrně původně i případ Borise Naděždina, který chtěl Putina vyzvat v prezidentských volbách. Kreml si zřejmě pohrával s tím, že ho nechá kandidovat, nebral ho moc vážně.

Naděždinova kampaň ale začala být nečekaně úspěšná, proto mu raději komise vystavila stopku. Prezidentské volby tak pro Putina budou nejspíš podobně snadné jako rozhovor s Tuckerem Carlsonem. Prostě to bude tak, jak Putin chce.