Alkohol nám už nejede. Co tedy?

zdroj: Gencraft.com

Obliba alkoholu i tabáku u mladých lidí dlouhodobě klesá. Zhruba třetina lidí ve věku 18 až 24 let alkohol nepije vůbec, ostatní si ho dávají spíš jen občas, když chtějí relaxovat.

U seriálů Netflixu pravidelně každý večer už mladí nepijí. Čím to je, že mladé už alkohol tak netáhne? A čím si ho nahrazují?

Alkohol jen za odměnu

Když si výzkumníci před čtrnácti lety poprvé všimli, že mezi mladými klesá obliba alkoholu, pokles byl natolik výrazný, že se obávali, že ve výzkumu udělali chybu. Stejný výsledek ale ukázalo po roce opakované šetření i další kola výzkumů po čtyřech a osmi letech.

I z průzkumu z roku 2023 britské nadnárodní agentury Mintel, který byl zaměřený na životní styl Gen Z, vyplynul jasný výsledek. Zhruba třetina lidí ve věku 18 až 24 let alkohol nepije vůbec. Ostatní ho obvykle pijí jen pro relaxaci nebo při speciálních příležitostech.

Už mám nechutná?

Zatímco relaxace je podle výzkumu nejoblíbenějším důvodem konzumace alkoholu napříč všemi generacemi, pro mladší generaci je podle výzkumu Mintelu alkohol spíš “občasným potešením”.

Starší spotřebitelé ho přitom pravidelně konzumují jako osvěžení nebo ke zvýšení chuti k jídlu. Za poklesem zájmu mladých o alkohol, ale i o tabák jsou podle výzkumníků zřejmě nové technologie, které mohou v mozku sytit centra odměny, ale také skutečnost, že alkohol ztratil punc „jízdenky do dospělosti“.

Ne! Raději šťávu

Co teda mladí lidé pijí? Hlavně ovocné šťávy se zajímavými příchutěmi. Ty jsou pro příslušníky generace Z daleko lepší alternativou k alkoholickým nápojům než běžné džusy či sladké perlivé nápoje plné cukru. Na druhou stranu oblíbené jsou pro ně rovněž energetické nápoje, které konzumují často večer.

Jejich energetické povzbuzení totiž nabízí podobný efekt jako konzumace alkoholu při večírcích. Výzkumná agentura Mintel předpokládá, že trend omezování pití alkoholu mezi mladými lidmi bude i nadále narůstat. Pravděpodobně už se ale nerozšíří ve starších generací, které si život bez občasné skleničky nedokážou představit.