Proč se mladí stahují ze seznamek

zdroj: Midjourney, Canva

Online seznamování má podle posledních průzkumů svou nejlepší dobu za sebou. A to zejména kvůli nejmladší generaci, která internetové seznamky používá čím dál méně. 

Mladí lidé se bojí odmítnutí a nechtějí si za aplikace připlácet, když to většinou stejně nikam nevede. Děsí je navíc i nejnovější algoritmy, které jim mají dohazovat partnery, kteří by se k nim hodili nejvíc. I to prý ovšem často končí tragicky.

Swipování jako ztráta času

Seznamovací aplikace zažívají strmý pád. Mileniálové jsou z nich unavení, Gen Z rozčarovaní a počet uživatelů, kteří na nich hledají různé formy lásky, pořád klesá. Podaří se seznamkám udržet krok s tím, co lidé chtějí, nebo je jejich zlatý věk už definitivně pryč?

Podle průzkumu agentury Statista ze září roku 2023 randí v USA přes seznamky 61 % lidí ve věku 30 až 49 let. Oproti tomu z Generace Z si rande prostřednictvím swipování domlouvá pouze 26 % mladých. Proč?

Podle časopisu Time znamenají pro nezadané Gen Z online seznamky zejména ztrátu času, protože v drtivé většině případů z nich nikdy nic zajímavého nevzejde.

Co když mě odmítnou?

Tento neúspěch online seznamek je podle průzkumu seznamovací aplikace Hinge zčásti způsoben i velkým strachem z odmítnutí, který je pro Gen Z typický. Starší generace mají většinou s randěním více zkušeností, a odmítnutí tak snadněji vstřebají.

A přestože je pro většinu lidí strach z odmítnutí naprosto přirozený, pro mladou generaci, která žije v online světě plném nerealistických parametrů krásy a sbíráním lajků za účelem validace, je i online odmítnutí bráno jako velice osobní. Mnoho z nich si tedy ani netroufne seznamky vůbec vyzkoušet.

Algoritmy děsí

Kromě základní funkce swipe přišly seznamky i s dalšími vychytávkami. Mnoho uživatelů ovšem děsí. Například právě výše zmíněná seznamovací aplikace Hinge vyhledává potenciální shody pomocí AI a Gale-Shapleyho algoritmu oboustranného párování.

Teoreticky by vám měla umělá inteligence vybrat vhodného partnera na základně sofistikovanější analýzy vašich shodných vlastností a zájmů než na základě toho, zda se vám někdo líbí na profilové fotce. Uživatelé však z této revoluční novinky příliš nadšení nejsou.

„Děsí mě to. Ptám se sama sebe, jestli jsem opravdu předurčená k tomu, abych skončila s mužem, který se fotí zásadně před drahými auty a u toho se tváří, jako by právě spolkl kyselý bonbón,“ vyjádřila se jedna z uživatelek aplikace Hinge. „Pokud se podle umělé inteligence k někomu takovému hodím nejlépe, radši zůstanu single," uzavírá svůj dojem z této funkce.

Chceš lásku? Zaplať

Vvětšina seznamovacích aplikací je ke stažení zdarma, ale téměř všechny vybízejí své uživatele, aby za měsíční předplatné získali výhody typu neomezených lajků a vyššího dosahu.

Platit se ale zejména mladším uživatelům moc nechce. Společnost Match Group, která ve světě provozuje největší portfólio populárních online seznamek, zaznamenala pokles počtu platících uživatelů již čtvrté čtvrtletí po sobě.

Tento trend potvrzuje také studie Pew Research. Zatímco 41 % uživatelů on-line seznamek ve věku 30 a více let za seznamovací aplikace v roce 2023 platilo, mezi uživateli pod 30 let bylo platících pouhých 22 %. Seznamky by podle jejich názoru neměly vydělávat na situaci, kdy je už tak těžké najít láskyplný vztah.