Česká média? Z Pellegriniho se neraduje ani Západ

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Peter Pellegrini porazil Ivana Korčoka, bude tedy novým slovenským prezidentem. Těžko se s tím vyrovnává nejen slovenská opozice a tamní prodemokratičtí liberálové, ale také světová západní média.

Pellegriniho považují za populistu, který bude mít blízko k Rusku. Špatná zpráva je to podle nich především pro EU a Ukrajinu.

Jak si Blažek rýpnul

Ihned po sečtení výsledků prezidentských voleb na Slovensku jsme se dověděli, že Češi nemají komu co radit, koho si naši nejbližší sousedé zvolí. Českou debatu o slovenských volbách ještě přisolil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Naše média prý Slovensku nerozumí, z tepla svých kanceláří pouze nahazují povýšenecké postřehy. Optikou toho, jak volby na Slovensku zhodnotila média západní, byla ale ta česká hodně decentní.

Západní média? Jsou lehce zděšena

Velký špatný. Tak by se daly zjednodušeně popsat titulky západních médií v reakci na výhru Petera Pellegriniho ve slovenských prezidentských volbách. Světová média se toho na rozdíl od těch českých nebojí.

Pellegrini je pro ně jednoduše proruskou populistickou loutkou premiéra Roberta Fica. Jeho vítězstvím prý významně posílilo Rusko, Slovensko by tak mělo být po Maďarsku definitivně Putinovým největším evropským spojencem.

Proruský populista?

Deník The New York Times v článku nazvaném Proruský kandidát vyhrál slovenské prezidentské volby zdůrazňuje Pellegriniho neochotu podporovat Ukrajinu. Britská BBC ho rovnou označila za proruského populistu

Také německý týdeník Die Zeit o Pellegrinim píše jako o populistovi a rakouský magazín Krone.at o něm píše jako o kandidátovi “proruského tábora”. O “proruském kandidátovi” píše v souvislosti s vítězstvím slovenského vládního kandidáta i francouzský deník Le Mond.

Český ministr spravedlnosti bude mít tedy ještě trochu práce, než všechny tyto a mnohé další západní redakce oběhne, aby jim vysvětlil, jak mají o Slovensku psát a co si mají myslet o tamním prezidentovi.