Boj o Slovensko: Kdo se stane prezidentem?

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Nahradí Zuzanu Čaputovou Ivan Korčok, nebo Peter Pellegrini? Nového slovenského prezidenta si Slováci zvolí už tuto sobotu. Kampaň před druhým kolem voleb tak trochu připomínala poslední české prezidentské volby, strašilo se válkou i ztrátou suverenity.

Za Korčokem stojí opozice, za Pellegrinim vláda. Pellegrini by měl být díky větší možnosti získat propadlé hlasy z prvního kola lehkým favoritem, průzkumy jsou ale dost vyrovnané.

Korčok, nebo Pellegrini?

Slováci si v sobotu rozhodnou o svém novém prezidentovi. Na výběr mají mezi vítězem prvního kola Ivanem Korčokem a předsedou slovenského parlamentu Peterem Pellegrinim. Podle výsledků posledních průzkumů by měl být výsledek hodně těsný.

Ani agentury se na vítězi neshodnou. Podle Medianu SK a Focusu by měl vyhrát Pellegrini, NMS Market Research a IPSOS naopak favorizují Korčoka. Vypadá to, že opravdu půjde o každý hlas.

Babiš a Zeman stojí za Pellém

Předvolební kampaň na Slovensku skončila ve středu, to ale třeba bývalému českému prezidentovi Miloši Zemanovi nepřekáželo v tom, aby se připojil na debatu s premiérem Robertem Ficem.

Fico i Zeman podporují Pellegriniho a varují před Korčokem. Do stejného tábora se řadí i šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který na přátelsky laděnou debatu s Pellegrinim vyrazil přímo na Slovensko. Čeští vládní představitelé by v Čele Slovenska raději viděli Korčoka.

Harabinův volič v centru zájmu

Okamžitě po oznámení výsledků prvního kola voleb bylo jasné, že klíčovou roli mohou sehrát voliči třetího v řadě, proruského kandidáta Štefana Harabina. Ti by měli mít mnohem blíž k Pellegrinimu, Korčok se může maximálně modlit za jejich slabou volební účast.

Pro jejich potenciální zisk toho Pellegrini udělal opravdu mnoho, došlo i na strašení válkou a odmítnutí případné pomoci napadenému spojenci z NATO. Korčok naopak vsadil na státnickou a nekontroverzní kampaň ve stylu Drahoše či Pavla. Bude to ale stačit?

Vláda versus opozice

Došlo i na předvolební debaty plné osobních střetů a připravených marketingových proslovů. Ani jeden z kandidátů v nich vyloženě nezářil, ale ani nepropadl. To potvrzuje, že volby nemají jasného favorita.

Za Pellegriniho se postavila vláda Roberta Fica, za Korčoka opozice. Bývalý premiér a neúspěšný prezidentský kandidát Igor Matovič se ke konci kampaně věnoval Pellegriniho majetku a seuxální orientaci. Ten tak musel opět vyvracet, že je podvodník a homosexuál. Vysvětlovat také musel například to, kdo mu půjčil letadlo na cestu z Bratislavy na východ Slovenska.

Třetí prezidentská prohra pro Fica?

V případě výhry Ivana Korčoka by si Slovensko zvolilo potřetí za sebou kandidáta aktuální opoziční strany. Za vládní tábor v posledních dvou prezidentských volbách neuspěli Robert Fico ani Maroš Šefčovič.

Pellegrini je ale v porovnání s Ficem umírněnější a přijatelnější pro větší část společnosti. Kvůli snaze o přízeň Harabinových voličů se sice trochu musel posunout do radikálnějších pozic, po zvolení by se ale jistě rád vrátil do státnické pozice. Prezident je na Slovensku i v Česku přece jen hlavně ceremoniální funkce.