Slovensko před druhým kolem: Co rozhodne?

zdroj: ČTK / Václav Šálek

V prvním kole slovenských prezidentských voleb zvítězil Ivan Korčok. Ve druhém kole se mu 6. dubna postaví Peter Pellegrini. Rozhodnout může mimo jiné i to, jak se k druhému kolu postaví voliči Štefana Harabina, který skončil třetí.

Pellegrini bude chtít jeho voliče přetáhnout k sobě, Korčok odradit od účasti ve volbách. Po vítězství v prvním kole Korčok vyrazil mezi své podporovatele, Pellegrini nahrál na sociální sítě lehce zahořklé video.

Do druhého kola slovenských prezidentských voleb podle očekávání postoupili Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Překvapením ale je, že se Korčokovi podařilo Pellegriniho v prvním kole porazit.

A to dokonce o pět procent. Pozitivní je také nejvyšší volební účast v prvním kole od roku 1999. Druhé kolo prezidentských voleb se uskuteční v sobotu 6. dubna. Hned po skončení prvního kola oba kandidáti ukázali, jak bude teď jejich kampaň vypadat.

Strašit válkou i Bruselem

Situace trochu připomíná poslední prezidentské volby v Česku. Vítěz mluví o sjednocování společnosti a vyráží mezi občany. Poražený straší válkou a ztrátou nezávislosti na úkor Bruselu a Washingtonu.

Korčok potřebuje udržet nadšení opozičních voličů, mobilizovat je bude hlavně protivládní rétorikou. Zároveň by ale neměl ztratit důstojnost, což je důležitá součást jeho značky.

Rozhodnou voliči Harabina?

Opoziční kandidát Ivan Korčok je u sázkových kanceláří díky vítězství v prvním kole mírným favoritem. Ve prospěch Pellegriniho naopak hrají výsledky ostatních nepostupujících kandidátů. Pro voliče Štefana Harabina, který získal přes 11 procent hlasů, by totiž měl být vhodnějším kandidátem než Korčok.

Není to ale tak jednoduché. Aby je získal, bude muset vyhrotit svou rétoriku a posunout se do radikálnějších pozic. Nesmí to však zase přehnat, aby neodradil své umírněnější voliče. Důležité pro něj je, aby Harabinovi voliči druhé kolo nebojkotovali a přišli v co největším počtu.

Vyšší, ale stále slabá účast

Volební účast byla na Slovensku historicky největší od roku 1999. K urnám dorazilo v prvním kole 51,9 % voličů, tedy o tři procenta víc než při posledních prezidentských volbách v roce 2019. V porovnání s Českem je to ale slabota. V prvním kole prezidentských voleb v roce 2023 hlasovalo 68,24 % voličů.

Na Slovensku může být každopádně zvýšená volební účast reakcí na kontroverzní fungování současné vlády, potvrzuje to především vyšší zisk Korčoka. Opoziční voliči cítí příležitost, aby vládnímu táboru Roberta Fica uštědřili alespoň jednu, za to ale důležitou prohru.