Trávíte čas v knihovnách? Je tu trend #booktok

zdroj: New Jersey State Library

Podle průzkumu z roku 2023 navštěvují příslušníci americké generace Z a mileniálové knihovny osobně i digitálně daleko víc než starší generace. Mladí tam docházejí nejen za knihami, ale i za socializací a inspirací.

A také proto, aby získali zajímavý content na sociální sítě. Selfíčka s pozadím útulné knihovny totiž frčí. Stejně tak jako hashtag #booktok a knižní influenceři, jejichž videa a fotky sbírají statisícová zhlédnutí.

Místa, co léčí samotu

Příslušníci generace Z milují veřejné knihovny. Je to jejich oblíbený prostor, kde se mohou nejen učit a relaxovat, ale také se seznamovat, čerpat inspiraci a získávat obsah na sítě. Podle zprávy Americké knihovnické asociace (ALA) z listopadu 2023 právě generace Z a mileniálové navštěvují knihovny osobně i online daleko více než starší generace.

Víc než polovina mladých z 2 075 respondentů průzkumu fyzicky navštívila knihovnu alespoň jednou za uplynulý rok. A ne všichni z nich by se dali považovat za knihomoly. Podle zprávy se 43 % Gen Z a mileniálů za čtenáře rozhodně nepovažuje.

Proč tam tedy chodí? Knihovny jsou brány jako centra komunity, místa pro spojení s ostatními a objevování. Pro mladou internetovou generaci se knihovny stávají stále více místem k socializaci a poznání nových lidí.

Books and looks

Knihovny jsou ale také místem k vytváření contentu na sociální sítě. Na TikToku je například velmi populární hashtag #booktok, kde mladí literární influenceři, mnozí z nich stále ještě na střední škole, ovlivňují prodeje knih jejich recenzemi a doporučením.

V České republice patří mezi nejslavnější knižní influencerky například Lucie Zelinková, jejíž knižní tipy mají až statisícová zhlédnutí. Knihovny navíc bývají estetické a autentické, takže i selfíčka s pozadím polic plných knih sbírají lajky sama.

A co čeští čtenáři?

Úplně čerstvá data o čtení v Česku nejsou k mání. Možná by je nikdo nečetl. Podle výzkumu z roku 2017 se každopádně čtení knížek denně věnuje pouze 12 % českých mladých, alespoň jednou týdně čte polovina z nich.

@emmalouisebooks i was *so* excited to see #rachellynnsolomon ‘s book hit this table #popularbooks #booktok #bookrecommendations #popularbooktokbooks ♬ Sunshine - WIRA

Méně než polovina mladých lidí ve věku 15 až 19 let pak chodí do knihovny pravidelně. Pozitivním zjištěním však balo, že i u těch mladých lidí, kteří knihovnu nenavštěvují vůbec, přetrvává pozitivní vztah ke knihovnám. To prostředí má prostě něco do sebe.