Dvacet let v EU: Česko slaví vstup do Evropské unie

zdroj: TvořímeEvropu.cz

Přesně 1. května 2024 to bude dvacet let, kdy Česká republika vstoupila do Evropské unie. Oslavy a různé akce ale začínají už teď.

Politici budou mít až do května prostor k projevům, v nichž se mohou vyjádřit, zda jsme to tenkrát udělali se vstupem dobře čine, zejména pro mladé jsou naplánované hospodské kvízy a speed datingy. Vláda zároveň rozhodla, že na oslavy nedá ani korunu, vyhne se prý tak kritice, že dělá kampaň za peníze občanů.

Oslavy odstartovaly konferencí 20 let tvoříme Evropu v Lichtenštejnském paláci v Praze. S projevem na ní vystoupil premiér Petr Fiala či eurokomisařka Věra Jourová. Cílem akce je zdůraznit, že se na směřování EU spolupodílíme, nejsme tedy pouze oběti zlého Bruselu.

Koncert s politickými projevy

Svou vlastní akci v rámci oslav plánuje Hrad, Hospodářská komora i Svaz průmyslu a dopravy. Přínosy a nevýhody členství ČR v EU se tak proberou ze všech stran.

Odborné diskuze by naopak měl odlehčit slavnostní koncert České filharmonie v Rudolfinu. Ani jemu se ale nevyhne politika, v Rudolfinu s projevem vystoupí premiér Fiala a prezident Petr Pavel.

Ani koruna od vlády

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák zdůrazňuje, že na výroční oslavy vláda nevyčlenila ani korunu. Na řadě akcí se budou finančně podílet jiné organizace a instituce, například Zastoupení Evropské komise v ČR.

Cílem je prý "důstojně oslavit výročí a vnést do veřejné debaty data a fakta".